Izrael első aranyérme a riói olimpián

“Gyorsabban, kifinomultabban, modernebbül!” – A riói olimpián Izraelt a sportolókon kívül egy sor technológiai cég is  képviseli, melyek a közbiztonság, az egészségügy és a közlekedés terén nyújtanak majd szolgáltatásokat, több milliárdos összköltségvetésből.

Az olimpiai játékok ma éjszakai megnyitójától 16 napon keresztül Rio de Janeiró lesz a világ közepe. A világ legnagyobb sporteseményén, melyen közel 10.500 sportoló vesz majd részt, Izraelt 47-en képviselik, ebből 16-an sportolók. Mellettük egy másik olyan ágban is képviselteti magát Izrael, amelyre méltán lehet büszke: válogatott technológiai cégek nyújtanak majd szolgáltatást a szervezés, a közbiztonság és a média-közvetítés terén.

A Rióba érkező milliók különösen bonyolult operatív kihívássá, valamint a terrorveszély és bűnözés okán a legérzékenyebb hellyé változtatják majd a “Csodálatos Várost”. Ugyanezen milliók komoly kihívást jelentenek majd az internet- és mobilszolgáltatóknak, nem beszélve a hozzájuk csatlakozó újabb milliókról, akik a világ minden pontján a legkülönbözőbb platformokon keresztül fogják majd a közvetítéseket nyomon követni.

A fenti kihívást elfogadó, a szervezők által hivatalosan kiválasztott  cégek egy része izraeli. “Már jó pár éve dolgozunk azon, hogy bejuttassuk  az izraeli cégeket az Olimpiai Játékokra” – mondja Daniel Colber, Izrael gazdasági attaséja Rióban. “Az elmúlt évek során felvettük a kapcsolatot a Riói Olimpiai Bizottság több tagjával Izraelben, és ennek meg is lett az eredménye” – mondja. “A technológia területén több izraeli cég is részt vesz a hivatalos szervezésben, leginkább a biztonsági szolgálat terén, elsősorban az ISDS cégnek köszönhetően, amely az olimpiai játékok hivatalos biztonsági szolgáltatója. Az itteniek tudják, hogy Izrael technológiai nagyhatalom, van mire büszkének lennünk.”

Egészségügy: védősisak, amely megmenti a fejsérült sportolókat

Az egyik érdekes izraeli cég, amely a Brazil Olimpiai Bizottság hivatalos kiválasztottja lett, az orvosi funkcionális agyszimuláció terén BNA (Brain Network Activation) néven gépeket fejlesztő ElMindA. A berendezést, egy elektródákkal ellátott és számítógéphez kapcsolt védősisakot, a jelenleg ismeretes szimulációk – MRI, CT, röntgen – kiegészítésének szánják, amely képet közvetít olyan agysérülések esetén, ahol nem áll fenn agyi vérzés esete (például agyrázkódás). A sport világa az egyik fő területe ennek a cégnek.

Az Elminda fejsérülést vizsgáló rendszere - fotó: ElMindA
Az Elminda fejsérülést vizsgáló rendszere – fotó: ElMindA

“Az agyrázkódásos sportsérülés egy olyan terület, amely az utóbbi időben egyre több figyelmet kap” – mondja Uri Antman, a cég helyettes marketing-igazgatója. “A sérülés a bekövetkeztekor általában egyszerűnek tűnik, de ha a sérült nem kapja meg azonnal a megfelelő ellátást, annak sokszor hosszú távú következményei lehetnek. A mi berendezésünk képes objektíve meghatározni, hogy a sportoló agya egészséges-e vagy sem.”

Két berendezést rendeltek a vendéglátó csapat részére, ezeket a brazil csapatnak az olimpiai faluban kiépített klinikáján helyezték üzembe. A berendezés az elektro-fiziológia felhasználásával az agy neuronfunkcióját méri. Az adatokat a cég által kifejlesztett számítógépes program dolgozza fel “Big Data” és “gépi tanulás” felhasználásával. Miután 25 ezer egészséges és sérült agy adatait töltötték fel, a program képes az agysérüléseket felismerni. A cég szerint heteken keresztül töltötték fel a brazil válogatott agysérülés-veszélynek kitett sportolóinak adatait, hogy a berendezés majd képes legyen személyre szabott adatokkal szolgálni.

Biztonság: biztonsági ellenőrzés és jegykezelés egy helyen

A sportolók orvosi felügyelete mellett úgy tűnik, a szervezőket legfőképpen a világban terjedő terrorhullám és az olimpiai játékok alatt megerősödő helyi bűnözés tartja leginkább félelemben. Ennek megfelelően milliárdokat áldoztak biztonságtechnológiai intézkedésekre. A rendezvény biztosítására kiírt pályázatot egy Leo Gleser tulajdonában álló vezető izraeli cég, az ISDS nyerte el két évvel ezelőtt. A szolgálatásra a cég 2.2 milliárd dolláros óriás-költségvetést kapott.

A biztonsági szolgálat ellátására az ISDS több biztonsági céggel működik együtt, melyek majd különféle módon fogják a rendezvény helyszíneinek és az egész városnak a biztosítását ellátni. “Mivel egy ilyen felkészülés üzletfejlesztési oldala több évet is igénybe vesz, nehéz a kiválasztott cégek közé bekerülni, ezért azt tűztük ki célnak, hogy mintegy platformot létesítünk azoknak az izraeli hightech cégeknek, amelyek egyedül nem képesek ilyen méretű megrendelővel megmérkőzni. Örömmel közölhetem, hogy a többi izraeli cég mellett sikerült három forradalmian új izraeli hightech céget is bejuttatnunk.”

A Qylur "kaptára", mely egy helyen egyesíti a biztonsági ellenőrzést a kártyás beléptetővel - fotó: Qylur Intelligent Systems, Inc
A Qylur “kaptára”, mely egy helyen egyesíti a biztonsági ellenőrzést a kártyás beléptetővel – fotó: Qylur Intelligent Systems, Inc

Qylur, az egyik ilyen cég, amely ISDS segítségével juthatott be a szolgáltatók közé, olyan berendezést fejlesztett ki, amely egy állomáson végzi el a biztonsági és a beléptetési ellenőrzést. A berendezés egyszerre végzi az automatikus jegyellenőrzést és a személyes és csomagátvizsgálást.

A Szilícium-völgyben működő Qylur céget 2009-ben alapította Dr. Lisa Dolev, aki az izraeli légierőben szolgált, majd a Honvédelmi Minisztérium tanácsadója volt. Elmondása szerint “a madridi vonatrobbantás óta sajnos nyilvánvalóvá vált, hogy nincs olyan technológia, amely képes a nagy tömegeket fogadó központokban ellátni a biztonsági ellenőrzést.”

A cég által kifejlesztett rendszer központi eleme méhkaptárra hasonlító öt egységből áll, amely öt egyidejű ellenőrzés végrehajtására képes, azonfelül több oldalról átvilágít, és képes automatikusan felismerni a veszélyes megnyilvánulásokat.

“A rendszer képes az adott pillanatban határozni és a beépített program összkapcsolódik  az ügyfél központi adatbázisával” – magyarázza Dolev. Véleménye szerint a berendezés különleges technológiai képességén és intelligenciáján túl modernebb és sokkal kellemesebb felhasználói élményt nyújt, mint a ma használatos biztonsági berendezések.

Egy további, szintén az ISDS közvetítő segítségével Rióba került szoftver-hardver gyártó cég a “Safe City in the Box”. A céget az olimpiára készülve két államvédelmi múlttal rendelkező alapító tag hozta létre az ISDS céggel összefogásban. Egy olyan felhasználóbarát kamerarendszerről van szó, amelynek telepítéséhez és üzemeltetéséhez semmiféle előismeretre nincs szükség. Egy további egység biztosítja a megfigyelő- és adminisztrációs központhoz szükséges szoftvert.

Izraeli cég a sayVU is, amely egy vészjelzés küldésére alkalmas applikációt dolgozott ki. A rendszer alkalmas arra, hogy különböző mobil eszközökről vagy akár autós multimédia rendszerről jelentést küldjön eseményekről. Az olimpiai  játékok alatt ezt a rendszert a riói közbiztonsági szolgálat fogja használni.  Ezen kívül összeköttetésben lesz a City in the Box megfigyelő központjával, ahol a hívást észlelve üzembe helyezik azokat a köztéri kamerákat, ahonnan a jelentés befutott.

Qylur
Qylur

A szájber területén is lesz majd Izraelnek képviselete Rióban. A Kela-csoport, amely jónéhány védekezési és támadási célú szájber-hírszerzéssel foglalkozó céget foglal magában, az olimpiai játékok biztonságvédelmével fog foglalkozni. A tel-avivi székhelyű csoportot 2009-ben alapította Yigal Nave és Nir Barak, és ma már közel 50 – zömmel katonai hírszerző múlttal rendelkező – dolgozójuk van. A társaság ügyvezetői között van a Moszad volt elnöke, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt vezetője és a Mafdal párt volt főtitkára.

A cég az általa kifejlesztett, úgynevezett RaDark technológián alapuló szolgáltatást nyújtja a riói biztonsági szervezőknek.  A felhő-rendszeren alapuló technológiára épülő szolgáltatás megszakítás nélkül és automatikusan használható egy úgynevezett Dark Net rendszer segítségével, ami tulajdonképpen a neten működő összes kriminális tevékenység – többek között a kábítószer- és fegyvercsempészet, számítógépes rendszerek feltörése, hamis útlevél vagy hitelkártyás vásárlás – anonim követését teszi lehetővé.

Ez a technológia felméri az összes követendő alanyt, például hogy kik a szervezet kulcsemberei, internetes oldalai, fellelhetőségeik, és minden olyan részletet kikeres, ami potenciális veszélyre utalhat. A Kela rendszerét már az olimpiai felkészülés kezdetétől használják, és azóta segíti a brazil biztonsági információszerzést. “Ezen kívül a rendszer képes egy valószínű terrorakcióra utaló bármiféle utalást észlelni és követni, mint például egy ISIS (Iszlám Állam) terrorsejtet vagy valaha konfliktus-övezetben tartózkodó aktivistát – mondja Yakir Bechler, a cég szájbertevékenységért felelős ügyvezetője.

Média: élő adás és felhasználókra szabott tartalom

A szervezők előtt álló további kihívás az olimpiai események sokféle médiumon keresztül történő  továbbítása. Egy 2009-ben alapított izraeli cég, a LiveU, olyan technológiát dolgozott ki, amely az élő közvetítések nagyon jó minőségű továbbítását teszi lehetővé egyenesen az esemény színhelyéről vezeték nélküli és mobil eljárással anélkül, hogy külön erre kiépített infrastruktúrát kellene igénybe venni (WiMax, Wi-fi).

A cég közleménye szerint míg Londonban 3000 óra élő közvetítést továbbítottak 100 helyi rendszerről és 20 közvetítőállomásról, addig Rióban várhatóan több, mint 15 ezer órát fog átadni 80 ország médiaállomása kb. 300 LiveU egység segítségével.

Egy másik start-up cég a Gigya, amely elnyerte a rendező Olimpiai Bizottság által kíirt pályázatot (valószínűleg több százezer dolláros üzletről van szó). Ez a cég a felhasználók rendszerezésében nyújt újat és az olimpiai játékok idején az összes internetes médium felhasználóinak rendszerezését és menedzselését fogja ellátni.

Az olimpiai játékok hivatalos weboldala gyűjti majd össze és adja le élő adásban a nézők millióinak  a játékokról készült filmeket, információkat, híreket, cikkeket és a játékok menetrendjét. Az izraeli céget a világ minden részéről a weboldalhoz kapcsolódó több millió felhasználó regisztrálására és a róluk készült adatok összegyűjtésére és rendszerezésére  kérték fel. A cég által nyújtott rendszer képes a weboldal által nyújtott tartalmat a felhasználó profiljának megfelelően személyre szabva alakítani.

A Gigya rendszere minden egyes felhasználónál az általa kedvelt sportágat sorolja előre, és ezzel azt is lehetővé teszi, hogy az ahhoz kapcsolódó sporteseményekről a felhasználó élőben kapjon értesítést és így az óriási kínálatban (egyszerre 94 sportág!) semmiről ne maradjon le.

Közlekedés: valós időben frissülő információ

Az izraeli Moovit cég a riói önkormányzattal együttműködve segíti majd a látogatókat az esemény színhelyei közötti tömegközlekedésben.

A Moovit olyan mobil alkalmazást fejlesztett ki, amely többek között a célpont megtalálásában és a megfelelő tömegközlekedési eszközök kiválasztásában segíti az alkalmazókat, megadja például a buszjáratok útvonalait, a vonalak állomásait az események színhelyei közelében, a buszok érkezésének időpontjait stb. Ezen túlmenően az alkalmazás rendszeresen és valós időben  ad jelentést a felhasználóknak a buszok utassűrűségéről, a változásokról és az ellenőrök jelenlétéről.

TechNation/Izraelinfo

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.