Az izraeli szupernő, Gal Gadot jiddise máme is szeretne lenni

Az Igazság Ligája nevű szuperhős-csapat egyetlen női tagját játssza el először egy önálló filmben az egykori izraeli szépségkirálynő, Gal Gadot. Erős és bátor nőt akar megformálni, aki „nem függ a férfiaktól és nem egy szerelmi történet miatt került a vászonra”. Bár sajnálja, hogy nem lehet igazi jiddise máme, szerinte mindenkinek jobb, ha azt teheti, amire hivatott.

„Őrület! Erős, független nőket akartam játszani és tessék, most itt van Wonder Woman” – nyilatkozta Gal Gadot egykori izraeli szépségkirálynő, színésznő és modell a Glamour magazinnak. Gadot játssza ugyanis a szuperhősnő szerepét a Wonder Womanről szóló, jövőre a mozikba kerülő filmben.

Wonder Woman (Csodanő, Szupernő), a görög mitológia által ihletett amazon félistennő olyan a szuperhősök között, mint Törpilla Aprajafalván: a Batmant és Supermant is tagjai között tudó, a világot sűrűn megmentő szuperhős-csapat, az Igazság Ligája egyetlen női tagja és ez a mostani lesz róla az első film, amelyben Gal Gadot játssza a főszerepet.

Gal Gadot
Gal Gadot

Wonder Woman 1941-ben, a második világháború alatt tűnt fel a képregények világában, így természetesen kivette a részét a nácik elleni küzdelemből, de igazán a női egyenjogúság öntudatos harcosaként volt elemében, ennek a harcnak vált szimbolikus figurájává, mintaképéve meglehetősen gyorsan. Itt látható például egy magazin címlapján, felette a felirat: Wonder Woman For President – és a követelés soha nem állt ennyire közel ahhoz, hogy teljesüljön. Ha nem is maga Wonder Woman, de Hillary Clinton személyében az első nő indul el komoly esélyekkel, az egyik nagy párt jelöltjeként azért, hogy az Egyesült Államok elnöke legyen.

A csodanőt a mozivásznon megjelenítő Gal Gadot maga sem szeretne eltekinteni a figura történetétől: nagyon örül neki, hogy Wonder Womant „önálló filmmel tisztelték meg”, úgy látja, hogy ennek már nagyon is itt volt az ideje. „Hatalmas lehetőséget kaptam, hogy megmutathassam a nőknek ezt a gyönyörű, erős oldalát” – nyilatkozta a Glamour magazinnak.

Gadot szépségkirálynőként a Miss World-ön Izraelt képviselve sem volt hajlandó alávetni magát a „szép nőkkel” kapcsolatos társadalmi és divatipari elvárásoknak: „előírás volt, hogy nagyestélyiben kell menni reggelizni, én pedig úgy döntöttem, hogy mindennek van határa, ki a bánat viselne nagyestélyit délelőtt tízkor” – meséli az interjúban. Visszaemlékezése szerint imádták is a többiek, hálásak voltak neki, amiért lényegében diszkvalifikálta magát és már nem ellenfél.

Gadot fizikailag is készül Wonder Woman szerepére, több kiló izmot szedett magára mostanában és már sajnálja, hogy régebben mennyire vékony volt.

Lenyűgözi, hogy Wonder Woman „nem függ a férfiaktól és nem egy szerelemi történet kedvéért került a vászonra: nem másokat szolgál”, ugyanakkor ízig-vérig nő, egészen kivételes érzelmi intelligenciával.

Társadalmi szerepeivel kapcsolatos legnagyobb gondja a jellegzetes „zsidó bűntudat”, amiért nem lehet együtt többet a kislányával, nem viselkedhet igazi jiddise mámeként. Ennek a dilemmának a feloldásában sokat segített neki a férje tanácsa: „Gal, gondolnod kell arra is, milyen szerepmodellé akarsz válni a kislányunk számára. Ha azt akarod megmutatni Almának, hogy merheti nőként is azt tenni, amire igazán hivatott, akkor neked is ezt kell tenned, a logisztikát meg majd kitaláljuk valahogy”. Az izraeli színésznő végső soron arról beszélt, hogy a közösség számára is hasznos, ha engedi az egyéneknek – akár a társadalmi beidegződések ellenében is – megtalálni a kiteljesedést, a boldogságot.

Gadot szerint „rengeteg félreértés van forgalomban a feminizmussal kapcsolatban, holott az egész nem a nők valamiféle különcködéséről, földtől elrugaszkodott követeléseiről, hanem egyszerűen az egyenlőségről szól, mindenki egyenlő esélyeiről, az elemi igazságosságról. Arról például, hogy ugyanazért a munkáért mindannyian ugyanazt a fizetést kapjuk. Én is azért csinálhatom azt, amit csinálok, mert az előttem járó nők már kivívták számomra a lehetőséget, hogy dolgozó édesanyaként élhessek”.

Glamour.com/Mazsihisz

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.