A spermabankok szabályozását követelik az egyedülálló anyák

Néhány éve facebook-csoportba szerveződtek azon izraeli édesanyák, akik spermabank segítségét vették igénybe a fogantatáshoz, hogy megtudják, vannak-e gyermekeiknek testvéreik, és ekkor rájöttek, hogy senki sem felügyeli a spermabankok működését…

Eddig mintegy hatszáz anyuka csatlakozott a csoporthoz. Esténként gyermekeik testvéreit kutatják az interneten, mivel kiderült, hogy alapos okuk van feltételezni, hogy spermadonorjuk rajtuk kívül további több tucat nőt tett édesanyává. S szerintük mindez egy Izrael méretű kicsiny országban könnyen vérfertőzéshez vezethet.

Az anyák beszélgetéseik alapján úgy gondolják, hogy a nagyszámú testvérsereg mellett ráadásul az ellenőrizetlen donorok miatt gyermekeik súlyos betegségeket is örökölhettek, s hogy a donorokról nekik átadott információ jó esetben is csak részleges volt.

Ruti Zuarec a Háárecben megjelent írásában megszólaltatott egy édesanyát, aki úgy vélte, hogy a bajok fő oka a spermabankok nyerészkedése. Noha az egészségügyi minisztérium fizeti a spermadonorok segítségével létrejött igen drága terhességeket, a minisztérium nem gyakorol felügyeletet a bankok munkája felett. Senki sem ellenőrzi, hogy hányszor adományozhat egy donor egy spermabanknak, és hogy hány banknak teheti meg ezt, hogy hány gyermek születhet örökítőanyagából.

spermabank2Így történhetett meg, hogy a facebook-csoportban lévő hatszáz nő körében több száz donor-egyezés található. Interjúalanya például gyermekének hat testvérét fedezte fel csak abban a kórházban, ahol terhességét intézte, de az anonim spermadonor más izraeli kórházakban is megfordulhatott, ami jelentősen növelheti a lehetséges testvérek számát.

Elvileg minden donor csak egy spermabankkal állhat kapcsolatban, de a csoportban az összehasonlításokból kiderült, hogy a valóságban egyszerre több helyen is előfordulnak ugyanazok az emberek, ugyanis nincs egységes, országos adatbázis a donorokról. A jelenlegi helyzet ugyanabban a korcsoportban több száz testvért, több ezer unokatestvért eredményezhet, vagyis rendkívül nagy számú első fokú rokonságot ennek minden genetikai veszélyével.

A bankok elvileg kötelezik magukat, hogy maximum 10-15 gyermek születik azonos örökítőanyagból, azonban ezt nem tartják be, és a gyakorlatban akár több százra is felmehet ez a szám. Ezt az egészségügyi minisztériumnak kellene megakadályoznia, azonban semmit sem tesz.

A bankok igen komoly nyereséget könyvelhetnek el, mert a donoroknak csak néhány száz sékelt fizetnek egy-egy látogatásukért, majd az átadott mennyiséget öt részre osztják, és adagonként mintegy ezer sékelért adják át a gyermekre vágyó nőknek.

A facebookon szerveződő nők ezért ellenőrzést követelnek, s hogy legfeljebb 3-4 nő juthasson hozzá ugyanannak a donornak az adományához.

spermabankA Tel-Aviv-i Ichilov kórház ezen a területen dolgozó orvosa a Háárecnek adott válaszában elmondta, hogy noha nincs állami felügyelet, az ország központi részén lévő spermabankok vezetői egy évvel ezelőtt találkozót tartottak, amelyen megállapodtak abban, hogy nem alkalmaznak másik intézményben is foglalkoztatott donort. Kórházában állítása szerint figyelnek rá, hogy egy adományozótól csak 8-10 gyermek születhessen.

Az egészségügyi minisztérium válaszában azt hangsúlyozta, hogy az Amerikában is elfogadott elvek szerint járnak el, amely 800 000 emberre 25 azonos donortól született gyermeket engedélyez. Azt is közölték a lappal, hogy hozzájuk nem érkezett panasz a spermabankok működésével kapcsolatban.

Onlife / Izraelinfo

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.