Az izraeliek és a palesztinok is kétállamos megoldást akarnak

Palesztin nő sétál el egy izraeli katona mellett az al-Aksza mecsethez közel Jeruzsálemben - fotó: Uriel Sinai / Getty Images

Mind az izraeliek, mind a palesztinok csekély többséggel ugyan, de még mindig hívei egy olyan békeszerződésnek, amely palesztin államot teremtene Izrael határa mentén – derült ki egy friss felmérésből.

A konkrét számok alapján a palesztinok lelkesednek kevésbé az elképzelésért: csupán 51 százalékuk támogatja az izraeli-palesztin konfliktus kétállamos megoldását. Izrael lakosságának részéről 59 százalékos az arány. Ezen belül azonban csak 53 százalékos a támogatás a zsidók körében, az arab kisebbséget tekintve 87 százalékon áll a viszonyszám.

A kérdezők arról is faggatták a válaszolni hajlandókat, hogy a kétállamos megoldás helyett inkább közös országban élnének-e, olyanban, amelyben minden állampolgárnak egyenlő jogai vannak. Ez a palesztinok 34, az izraeliek 20 százalékának tetszene.

A felmérés további eredményei szerint a palesztinok 89 százaléka megbízhatatlannak tartja az izraeli zsidókat, az utóbbiaknak pedig 68 százaléka vélekedik így a palesztinokról.

A közvélemény-kutatásból az is kiviláglik, hogy a palesztinoknak csak 45 százaléka fél az izraeliektől, míg az izraeliek 65 százaléka tart a palesztinoktól.

A felmérés vezetője, Tamar Hermann izraeli politológus meglepődésének adott hangot amiatt, hogy az izraeliek körében erőteljesebb a félelem. Okként arra gondol, hogy sok izraelinek nincs közvetlen kapcsolata palesztinokkal.

A felmérés eredményei 1270 palesztin és 1184 izraeli megkérdezésén alapulnak, a hibahatár 3 százalékos. Készíttetői az Izraeli Demokrácia Intézet és a palesztin Halil Sikaki közvélemény-kutató voltak.

Ami a békemegállapodás jelenlegi kilátásait illeti, Hermann szerint nem túl biztatóak, de nem is reménytelenek. Meglátását arra alapozza, hogy a tárgyalások ugyan két éve megrekedtek, ám még mindig többségben vannak azok, akik békét szeretnének a kétállamos megoldás révén.

MTI