Kábelvasút épül Jeruzsálemben

A polgármester 10 millió turistát szeretne ezzel a fővárosba vonzani.

Az új közlekedési eszköz a levegőben köti össze a modern nyugati városrészt a keleti oldalon lévő történelmi és vallási helyszínekkel.

A vonal a régi jeruzsálemi vasútállomásról indul, megáll a Siratófal közelében, az Olajfák hegyén és az Óváros oroszlános kapujánál. Nir Bárkát, Jeruzsálem polgármestere kezdeményezte egy újabb állomás létrehozását a Dávid városa mellett található Siloách forrásnál is, ahonnan a szentélyek idejében a vizet merték.

Mivel a helyszín az ellenséges arab negyed, Szilwán mellett fekszik, sokan ellenzik e lépést. A polgármester válaszul elmondta, hogy a beruházásnak nemcsak turisztikai, hanem ideológiai okai is vannak. “Azt szeretném, ha zsidók és nem zsidók egyaránt megtapasztalhatnák, hogy milyen volt megmerülni a Siloách forrás vizében, majd felzarándokolni a Templom-hegyre. Ezen kívül az is egyértelmű lesz a nagyvilág számára, hogy kihez is tartozik valójában ez a város. Egy ilyen élmény után még a baloldaliak is jól össze lesznek zavarodva, hiszen látják majd, hogy a zsidó nép és Jeruzsálem kapcsolata megbonthatatlan.”

Bárkát hozzátette, hogy a 125 millió sékeles (9 milliárd forint) beruházással 10 millió turistát szeretne a fővárosba vonzani. Azt is reméli, hogy a kábelvasút hatására jelentősen csökken a belvárosba érkező buszok és személyautók száma, ami jótékony hatással lesz a levegőminőségre és a zajterhelésre is.

zsido.com

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.