Izrael uszítás vádjával bezárt egy Hebron környéki rádióállomást

Izraeliek elleni támadásokat támogatott, dicsőítette a terroristák cselekedeteit és Izrael elleni felkelésre lázított

Az izraeli hatóságok uszítás vádjával bezárták a ciszjordániai Hebron melletti Dura nevű palesztin faluból sugárzó Szanabel rádióállomást és őrizetbe vettek öt embert – jelentette a jeruzsálemi közszolgálati rádió szerdán.

A biztonságiak előállították a rádió vezetőjét és négy dolgozóját, és lefoglalták a műsorkészítő és -sugárzó berendezéseket. Az izraeli hatóságok vádjai szerint a rádió izraeliek elleni támadásokat támogatott, dicsőítette a terroristák cselekedeteit és Izrael elleni felkelésre lázított.

A rádióállomás bezárását közösen hajtották végre katonák, rendőrök és a Sin Bét izraeli belbiztonsági szolgálat emberei. Az öt őrizetbe vett palesztint a Sin Bét fogja kihallgatni.

Egy másik razzia során hajnalban az izraeli hadsereg katonái nyolc másik palesztint is elfogtak, akiket kődobálással, és az erőszakos lázongásokon való részvétellel gyanúsítanak. A biztonságiak szerint ketten közülük vélhetően a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin radikális iszlamista szervezet tagjai.

A katonák elkobozzák a rádiós felszerelést
A katonák elkobozzák a rádiós felszerelést

Az izraeli hatóságok hasonló indoklással már márciusban is bezártak egy másik palesztin rádiót. “Az állomás a palesztin Iszlám Dzsihád központi eszközeként szolgált Ciszjordánia lakosságának fellázításához, terrortámadásokra szólított fel Izrael és polgárai ellen” – közölte a Sin Bét annak a rádióállomásnak a felszámolása után.

Az izraeli politikai vezetők számos alkalommal vádolták uszítással a palesztin médiát a tavaly ősszel kezdődött erőszakhullám elharapódzása miatt. Az egyik halálos kimenetelű késelés tizenöt éves elkövetője a Sin Bétnél tartott kihallgatásán azt vallotta, hogy a palesztin tévé Izraelt fiatal palesztinok gyilkosának ábrázoló műsora ösztönözte tettére.

MTI

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.