Putyin indíthatja újra az izraeli–palesztin békefolyamatot

Palesztin fiatal kést emel az izraeli biztonsági erőkkel folytatott összetűzés során a ciszjordániai Tulkarem városban, 2015. október. - fotó: Jaafar Ashtiyeh / AFP

Akár az is előfordulhat, hogy az orosz elnök a közel-keleti béke letéteményeseként fog bevonulni a történelemkönyvekbe, ha sikerül rávennie Mahmúd Abbász palesztin elnököt és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt is a közvetlen tárgyalásokra. Előbbi már jelezte a részvételét, az izraeli fél egyelőre kivár.

Mahmúd Abbász palesztin elnök kész közvetlen tárgyalásokat folytatni Moszkvában Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel – jelentette hétfőn az Interfax orosz hírügynökség Abdel Hafiz Nofalra, a palesztin moszkvai nagykövetre hivatkozva. “Tudják, az orosz félnek megvan Abbász beleegyezése” – mondta a palesztin diplomata. Hozzáfűzte, hogy a palesztin elnök három hete találkozott Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettessel, Vlagyimir Putyin orosz államfő közel-keleti és afrikai megbízottjával Ammánban, ahol megkapta Abbász hozzájárulását egy ilyen találkozóhoz. “Az izraeli féltől származó információk ismeretében reméljük, hogy egy ilyen találkozó mihamarabb megvalósul” – tette hozzá. A nap folyamán az eredetileg szeptember 9-ére tervezett megbeszéléseket ugyanakkor határozatlan időre elhalasztották az izraeli fél álláspontja miatt – ismertette a diplomata.

“Úgy gondoljuk, hogy mihelyst a jelenleg Izraelben tartózkodó Bogdanov úr visszatér, megtudhatjuk, mikor kerülhet sor a találkozóra. Eddig úgy terveztük, hogy szeptember 9-én lesz a találkozó” – mondta az Interfaxnak nyilatkozó Nofal. Rámutatott, hogy Izrael időt kért az orosz ajánlat megfontolásához, ezért Moszkva újabb időpontot készít elő a megbeszélésekhez. Az orosz hírügynökségnek arra a kérdésére, hogy van-e a találkozónak valamilyen időkerete, azt felelte: “egyelőre nincs”. Oroszország szeretné újraindítani a közel-keleti békefolyamatot, s ennek érdekében Vlagyimir Putyin orosz elnök kilátásba helyezte egy moszkvai palesztin–izraeli csúcstalálkozó megszervezését az érintett felekkel, miután számos, az Egyesült Államok által folytatott kísérlet zátonyra futott.

A palesztin–izraeli béketárgyalások utolsó hivatalos fordulója 2014-ben fulladt kudarcba. Moszkva és Jeruzsálem kapcsolatai jelentős mértében felélénkültek az elmúlt hónapokban. Netanjahu többször Moszkvába utazott az idén, hogy tanácskozzon Putyinnal. A két vezető telefonon is sűrűn egyeztet különösen a szíriai konfliktussal összefüggésben, hogy elkerülhessék a közvetlen katonai konfrontációt az Izraellel szomszédos államban végrehajtott hadműveleteik során. Oroszország katonai támogatást nyújt Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányának. Izrael ugyanakkor rendszertelenül légicsapásokat szokott mérni az Aszaddal szövetséges Hezbollah libanoni síita milíciának szánt fegyverszállítmányokra, illetve megtorló bombázásokat hajt végre, ha területét rakétatámadások érik Szíriából.

HVG