Putyin indíthatja újra az izraeli–palesztin békefolyamatot

Palesztin fiatal kést emel az izraeli biztonsági erőkkel folytatott összetűzés során a ciszjordániai Tulkarem városban, 2015. október. - fotó: Jaafar Ashtiyeh / AFP

Akár az is előfordulhat, hogy az orosz elnök a közel-keleti béke letéteményeseként fog bevonulni a történelemkönyvekbe, ha sikerül rávennie Mahmúd Abbász palesztin elnököt és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt is a közvetlen tárgyalásokra. Előbbi már jelezte a részvételét, az izraeli fél egyelőre kivár.

Mahmúd Abbász palesztin elnök kész közvetlen tárgyalásokat folytatni Moszkvában Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel – jelentette hétfőn az Interfax orosz hírügynökség Abdel Hafiz Nofalra, a palesztin moszkvai nagykövetre hivatkozva. “Tudják, az orosz félnek megvan Abbász beleegyezése” – mondta a palesztin diplomata. Hozzáfűzte, hogy a palesztin elnök három hete találkozott Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettessel, Vlagyimir Putyin orosz államfő közel-keleti és afrikai megbízottjával Ammánban, ahol megkapta Abbász hozzájárulását egy ilyen találkozóhoz. “Az izraeli féltől származó információk ismeretében reméljük, hogy egy ilyen találkozó mihamarabb megvalósul” – tette hozzá. A nap folyamán az eredetileg szeptember 9-ére tervezett megbeszéléseket ugyanakkor határozatlan időre elhalasztották az izraeli fél álláspontja miatt – ismertette a diplomata.

“Úgy gondoljuk, hogy mihelyst a jelenleg Izraelben tartózkodó Bogdanov úr visszatér, megtudhatjuk, mikor kerülhet sor a találkozóra. Eddig úgy terveztük, hogy szeptember 9-én lesz a találkozó” – mondta az Interfaxnak nyilatkozó Nofal. Rámutatott, hogy Izrael időt kért az orosz ajánlat megfontolásához, ezért Moszkva újabb időpontot készít elő a megbeszélésekhez. Az orosz hírügynökségnek arra a kérdésére, hogy van-e a találkozónak valamilyen időkerete, azt felelte: “egyelőre nincs”. Oroszország szeretné újraindítani a közel-keleti békefolyamatot, s ennek érdekében Vlagyimir Putyin orosz elnök kilátásba helyezte egy moszkvai palesztin–izraeli csúcstalálkozó megszervezését az érintett felekkel, miután számos, az Egyesült Államok által folytatott kísérlet zátonyra futott.

A palesztin–izraeli béketárgyalások utolsó hivatalos fordulója 2014-ben fulladt kudarcba. Moszkva és Jeruzsálem kapcsolatai jelentős mértében felélénkültek az elmúlt hónapokban. Netanjahu többször Moszkvába utazott az idén, hogy tanácskozzon Putyinnal. A két vezető telefonon is sűrűn egyeztet különösen a szíriai konfliktussal összefüggésben, hogy elkerülhessék a közvetlen katonai konfrontációt az Izraellel szomszédos államban végrehajtott hadműveleteik során. Oroszország katonai támogatást nyújt Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányának. Izrael ugyanakkor rendszertelenül légicsapásokat szokott mérni az Aszaddal szövetséges Hezbollah libanoni síita milíciának szánt fegyverszállítmányokra, illetve megtorló bombázásokat hajt végre, ha területét rakétatámadások érik Szíriából.

HVG

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.