Versenyfutás az idővel – ötszázan mentik a romok közt rekedt munkásokat

Háromra nőtt a katasztrófa halálos áldozatainak száma, és további négy ember bizonyosan a törmelékben rekedt.

Az éjjel-nappal folyamatosan dolgozó mentőalakulatok rátaláltak az egyik eltűnt munkásra, de sajnos semmiféle életjelet nem észleltek nála – jelenleg hozzá próbálnak eljutni a hatalmas mennyiségű betontörmeléken át. Hétfőn a kora esti órákig még sikerült beszélni az egyik építőmunkással, de azóta megszakadt vele minden kapcsolat.

mentes1
fotó: AFP

A hadsereg katasztrófavédelmi alakulata teljes erőbedobással küzd az építése közben beszakadt tel-avivi mélygarázs romjai között rekedt munkások megmentéséért, de minden óra elteltével egyre csökken a remény, hogy élve sikerül kimenteni valakit.

A négy eltűnt ember közül ketten Akkóból érkeztek, és a biztonsági ajtókat szerelték fel az építményben a beomlás idején, mindketten huszonévesek, akik szolgáltak az izraeli hadseregben. Mellettük két palesztin építőmunkás után folyik a kutatás.

Hétfő este Benjámin Netanjahu miniszterelnök is ellátogatott Tel-Avivba a katasztrófa színhelyére, dícsérte a mentőalakulatok munkáját és reményét fejezte ki, hogy sikerül élve kimenteni embereket  a romok közül.

mentes2
fotó_ Moti Kimhi, ynet

A mélygarázst főként arab munkások építették, de az egyik áldozat – akinek a holttestét hétfőn kiemelték – egy 28 éves ukrán vendégmunkás volt. A hatóságok hírzárlatot rendeltek el a rendőrségi vizsgálat ügyében, amely azt nyomozza, hogy ki a felelős a négyszintes föld alatti parkolóház beomlásáért egy hónappal tervezett átadása előtt.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.