Az igazság az ENSZ-ről

Benjámin Netanjahu beszél az ENSZ-ben, 2016. június - fotó: Ronen Zvulun / Pool Photo via AP

Ha a földönkívüliek egyszer elfoglalnák az ENSZ-t és belenéznének az archívumokba, arra a következtetésre jutnának, hogy Izrael a legelvetemültebb ország a földkerekségen, Észak-Korea és Pakisztán viszont remek helyszínek a vakációzásra. Azt hiszik, túlzok? Nézzünk meg néhány tényt az ENSZ-ről.

Az ENSZ-nek 193 tagállama van. Ezeknek kevesebb mint a fele szabad ország. Sok közülük napjaink legsúlyosabb bűntetteinek elkövetője. Hogyan lehetséges akkor, hogy miközben emberek százezreit zárják börtönbe és kínozzák meg Észak-Koreában, miközben a keresztényeket üldözik Irakban, a nőket elnyomják Szaúd-Arábiában, a homoszexuálisokat kivégzik Iránban, a civileket – beleértve több ezer gyereket is – gázzal ölnek meg Szíriában, az ENSZ Közgyűlése által elfogadott, országok elleni határozatok 85%-ának Izrael a célpontja? Izrael, a Közel-Kelet egyetlen igazi demokráciája, ahol jogegyenlőség van, független igazságszolgáltatási rendszer és egy életteli, szabad sajtó.

Kezdjük az elejétől. 1945-ben, a második világháborút követően azok a nemzetek, amelyek győzelmet arattak a fasizmus felett, létrehozták az ENSZ-t, hogy soha többé ne történhessenek meg ilyen mértékű katasztrófák. Az ENSZ Alapokmánya az emberi jogok újramegerősítésére szólított fel, egyenlő jogokat biztosítva valamennyi férfinak, nőnek és nemzetnek. De az évek folyamán számos új állam csatlakozott az ENSZ-hez. És ezek közül csak kevésben van demokrácia. A politikai érdekek háttérbe szorították az emberi jogokat és az egyenlőséget. Innentől kezdve Izrael hátrányba került. A muszlim és az arab tagállamok sokkal többen voltak, és embargókkal fenyegetve őt is meg szövetségeseit is, megpróbálták elszigetelni. És ha ez nem lett volna elég, az arab és a muszlim államok, közösen a harmadik világ fejlődő országaival, egy erőteljes szavazótömbbe tömörültek. Így most már automatikus módon többségbe kerültek. Közös céljuk az Egyesült Államok lejáratása és Izrael delegitimizálása is. [Izrael ENSZ-nagykövetének] híres meglátását idézve, ez a szavazótömb még egy olyan határozatot is képes lenne elfogadni, hogy a Föld lapos, és ez is Izrael műve. Ugyanez a tömb akadályozza meg az elnyomó rezsimek elleni lépések elfogadását is, hiszen többségük szintén elnyomó rendszer.

Nos, miután megértettük, hogyan épül fel az ENSZ, egyáltalán nem meglepő, hogy Irán, egy elnyomó rendszer, amely megsértve a nemzetközi egyezményeket, nukleáris fegyvereket fejleszt, vezető pozíciót kapott az ENSZ nukleáris leszerelési bizottságában . Ez egy olyan ország, amely megsemmisítéssel fenyeget egy másik ENSZ-tagállamot, Izraelt.

Ez az abszurd bohózat azonban az ENSZ Emberjogi Bizottságában érte el a csúcspontját, amelyben már évtizedek óta túlnyomó többségben vannak a jogsértéseikről hírhedt, nem-demokratikus államok. 2003-ban még a Kadhafi által vezetett Líbia is betölthetett elnökségi pozíciót. [2015 ősze óta pedig Szaúd-Arábia részesül ebben a megtiszteltetésben, ahol a lefejezés, keresztre feszítés is része a mindennapok jogi gyakorlatának – ford. megj.]. Ez rendben volt, és ez a derék ember elmagyarázhatta nekünk, hogyan tehetnénk jobb hellyé a világot. És ez a bizottság ismételten elítélte Izraelt, de nem volt hajlandó elítélni azt a több mint 80 országot, ahol folyamatosan kínozzák az állampolgárokat és megsértik emberi jogaikat. Többek között Szudánt sem ítélték el 300.000 állampolgára lemészárlásáért.

Ekkor azonban még az ENSZ főtitkára is felismerte, hogy valami nagyon félresiklott. Ennek ellenére az Emberjogi Bizottságot felváltó Emberjogi Tanács még mindig számos olyan tagállamot foglal magában (pl. Kuba, Szaúd-Arábia, Egyesült Arab Emirátusok, Algéria, Kongó, Venezuela), amely hírből sem ismeri a szabad demokráciák legelemibb kritériumait. Nos, ők marasztalják el Izraelt folyamatosan az emberi jogok megsértése miatt. Izraelt, ahol minden állampolgár egyenlő jogokat élvez, vannak kisebbségi jogok, polgári szabadságjogok, és ahol a zsidókból, muszlimokból, keresztényekből álló népesség egyre növekszik.

1993 és 1997 között az ENSZ-ben dolgoztam, így közvetlen közelről tapasztalhattam meg, amint az álszentség és a politikai érdekek cinizmusa fokozatosan átveszi az uralmat. Láttam, amint diktátorokat tapsolnak meg, szemet hunynak a gyilkosságok és a terror fölött, amint az emberi jogok védelme paródiába fullad. Megértve, hogyan működik valójában az ENSZ, talán nem is lenne olyan rossz, ha a földön kívüliek átvennék a terepet.

Fordította: Kiss Kati – periszkop.com

Mint minden Vélemény rovatban megjelent cikk, az itt közölt írás is kizárólag a szerző magánvéleménye, nem feltétlenül tükrözi az Izraelinfo álláspontját.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.