Netanjahu: a palesztinok zsidók nélküli államot akarnak

A palesztinok olyan államot akarnak maguknak, amelyben nem élnek zsidók, ez pedig nem más, mint etnikai tisztogatás – mondja egy pénteken az interneten közzétett videófelvételen Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő.

Az izraeli kormányfő a felvételen arról fejti ki nézeteit, hogy szerinte a palesztin területeken épített zsidó telepek miért nem akadályai a békének. Netanjahu azt mondja: “mindig megrökönyödik”, amikor valaki ezt állítja. A politikus az Izraelben élő arabokkal példálózik, akik izraeli állampolgárok, szavazati joguk van, de sokszor diszkrimináció éri őket a zsidó államban.

“Senki sem merné komolyan azt állítani, hogy az izraeli arab kisebbség, amely Izraelben él, a béke akadálya. A palesztin vezetés mégis olyan palesztin államot követel, melynek egy előfeltétele van: ne éljenek benne zsidók. Erre létezik egy kifejezés: ezt etnikai tisztogatásnak hívják” – szögezi le a felvételen az izraeli miniszterelnök, hozzátéve, hogy azt tartja felháborítónak, hogy a világ ezen nem háborodik fel. “Mióta lehet a béke alapja a bigottság?” – teszi fel a kérdést Netanjahu.

Izrael 1967-ben, az úgynevezett hatnapos háború során foglalta el Ciszjordániát és Kelet-Jeruzsálemet, utóbbit annektálta is, amit a nemzetközi közösség nem ismer el. Jeruzsálem egészét Izrael a zsidó állam fővárosának tekinti. Kelet-Jeruzsálemben kétszázezer zsidó él. Ciszjordánia csaknem ötven éve katonai megszállás alatt áll. Az ott élő arabok nem izraeli állampolgárok.

“Szerintem a másokkal szembeni intolerancia az, ami ellehetetleníti a békét. Azok a társadalmak, melyek mindenkit tiszteletben tartanak, békére törekszenek. Azok a társadalmak, melyek etnikai tisztogatást követelnek, nem törekszenek békére. Én olyan Közel-Keletről álmodom, ahol fiatal arabok és zsidók együtt tanulnak, dolgoznak, és együtt élnek békében egymás mellett” – mondja a videóban Benjámin Netanjahu.

Ciszjordániában mintegy 120 zsidó telepen 400 ezer ember él. A nemzetközi közösség jelentős része a telepek építését ellentétesnek tartja a nemzetközi joggal, és úgy véli, hogy a telepépítések egyre jobban megnehezítik, hogy létrejöhessen a palesztin állam a Gázai övezet, Ciszjordánia és Kelet-Jeruzsálem területén. A palesztinok a béketárgyalások folytatásának előfeltételéül támasztották a telepek építésének és bővítésének leállítását, amire Izrael nem hajlandó.

Netanjahunak a videóban kifejtett nézeteit Izrael amúgy legnagyobb támogatója, az Egyesült Államok is bírálta, és az amerikai külügyminisztérium közölte: felvették a kapcsolatot az izraeli hatóságokkal az elhangzottak miatt.

“Nyilvánvalóan egyáltalán nem értünk egyet azzal, hogy akik ellenzik a telepek építését, és a béke akadályának tekintik, azok valamilyen módon Ciszjordánia zsidóktól való etnikai megtisztítását javasolják. Úgy gondoljuk, hogy ez a fajta szóhasználat se nem helyénvaló, se nem hasznos” – foglalt állást az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

MTI

Itt látható a videó:

 

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.