Liberman bojkott alá vette az ENSZ közel-keleti különmegbízottját

Avigdor Liberman izraeli védelmi miniszter arra utasította tárcájának munkatársait, hogy bojkottálják Nikolaj Mladenovot, az ENSZ közel-keleti különmegbízottját, aki két hete súlyos bírálatot fogalmazott meg az izraeli telepespolitikával kapcsolatban – jelentette csütörtökön a Háárec című izraeli újság.

mladenov
Nikolai Mladenov

Liberman titkársága a védelmi minisztériumot és az izraeli hadsereget a kettes kereskedelmi tévécsatorna szerda esti híradója szerint azért szólította fel az ENSZ-diplomata bojkottjára, mert Mladenov korábban keményen elmarasztalta Izraelt az újabb ciszjordániai építkezések miatt.

Az értesüléshez nem kívántak semmit sem hozzáfűzni a védelmi minisztériumban. Mladenov titkárságán azt közölték, hogy a diplomata jelenleg New Yorkban tartózkodik, ahol az ENSZ főtitkára fogja áttekinteni a térség legújabb fejleményeit a Biztonsági Tanácsban.

Avigdor Liberman a Jiszráél Béténu (Izrael a Hazánk) nevű ultranacionalista párt vezetője.
Cipi Livni volt külügyminiszter, az ellenzéki Cionista Tábor politikusa szerint Liberman döntése árt Izrael biztonságának és érdekeinek. “Nem ez az első alkalom, amikor Liberman bojkottálja az ENSZ küldötteit, ezt tette az előző különmegbízottal, Robert Serryvel is” – írta Livni a Facebook közösségi oldalon.

Mladenov mintegy két hete az ENSZ Biztonsági Tanácsában azt állította, hogy a békefolyamat legfőbb akadálya a zsidó telepeknek a nemzetközi jogba ütköző terjeszkedése Ciszjordániában, és a Palesztin Nemzeti Hatóság kiszorulása a – Hamász radikális iszlamista palesztin szervezet által irányított – Gázai övezetből. Hozzátette, hogy Jeruzsálem az utóbbi időben fokozta az új telepítéseket és a palesztinok házainak lerombolását.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Mladenov szavaira reagálva azt hangoztatta, hogy az ENSZ különmegbízottja eltorzította a történelmet és a nemzetközi jogot, és ezzel hátráltatja a békét. Netanjahu szerint a békének az az akadálya, hogy “folyamatosan tagadják a zsidók történelmi földjükhöz fűződő kapcsolatát”.

MTI

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.