Az USA békét vár Izraeltől a világ legnagyobb fegyverüzletéért

Amerikai F–35-ös: ilyeneket is rendelt magának Izrael - fotó: US Marine Corps / NBC

Első látásra az Egyesült Államok jelentősen megemelte az Izraelnek folyósított évi 3,1 milliárd dolláros katonai segélyt. Az új megállapodás szerint Izrael 2019-től tíz éven keresztül összesen 38 milliárd dollárért vehet amerikai fegyvereket, illetve fejlesztheti saját rakétavédelmi rendszereit.

A két fél hivatalosan minden idők legnagyobb katonai segélyprogramjaként tálalja az egyezséget, amelynek előkészítése több mint kilenc hónapot vett igénybe. Közelebbről megvizsgálva az egyezmény jól mutatja a Barack Obama elnök és Benjamin Netanjahu kormányfő közötti ellentéteket, és előrevetíti, hogy a Fehér Ház a választások után még idén megpróbálja a palesztinokkal való tárgyalás felújítására kényszeríteni Izraelt.

Obama és Netanjahu nem volt jelen az aláírásnál, és a hírek szerint az ENSZ-közgyűlés őszi ülésszaka alatt sem terveznek kétoldalú találkozót. Az amerikai elnök közleménye szerint a világ legfejlettebb fegyvertechnológiájának folyamatos utánpótlása biztosítja, hogy Izrael minden lehetséges fenyegetéssel szemben megvédje magát. Az izraeli miniszterelnök köszönetet mondott, és leszögezte, hogy az amúgy meglévő nézetkülönbségek semmiképpen sem érintik a két ország „nagy barátságát”.

Susan Rice, Obama elnök nemzetbiztonsági tanácsadója felfedte, hogy Izrael eredetileg jóval nagyobb összeget kért. A Haaretz című ­izraeli lap szerint Netanjahu időhúzásának és az iráni atommegállapodás kérdésében a húrt a végsőkig feszítő magatartásának köszönhető, hogy a segély 45 helyett „csak” 38 milliárdos lett. A Fehér Ház akkor húzott le hétmilliárdot, amikor az izraeli kormányfő az amerikai kongresszusban tartott nagy beszédben próbálta megfúrni a Teheránnal kötendő egyezséget. Az évi 3,8 milliárd valójában nem több a korábbi 3,1 mil­liárdnál, mert utóbbihoz még 5-600 millió különsegély társult, ami ezentúl beleszámít a keretbe, a maradékot pedig felemészti az infláció. Izrael több ezer munkahelyet veszít azzal, hogy a segélyből nem vehet majd hazai fegyvereket. Izraeli hadiipari vállalatok máris azt tervezik, hogy Amerikába helyezik ki termelésük egy részét.

Üzenetében Obama külön kitért a Netanjahu által a végsőkig ellenzett „két állam” megoldásra. Az elnök szerint Izrael csak akkor maradhat fenn tartósan és virágozhat zsidó, demokratikus államként, ha a független és életképes Palesztina is megvalósul. Izraelben most attól tartanak, hogy Obama az év vége előtt az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordulva akarja elérni a palesztinkérdés napirendre vételét.

Horváth Gábor – NOL

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.