Azt írja az újság… hogy megoldották a spagetti titkát. Persze nem azt az igazán fontosat, hogy hogyan kell kifőzni, hogy pont jó legyen, vagy azt, hogy mi a legjobb paradicsomszósz receptje. Hanem valami mást, olyasmit, amivel csak az elefántcsonttornyukban élő tudósok foglalkoznak.

A leghelyesebb a spagettit teljes hosszában a forró vízbe tenni és úgy kifőzni. De mi van akkor, ha kicsi az edény? Akkor darabokra törjük a tésztát és úgy főzzük ki. És itt merül fel a tudományos probléma.

A spagetti tulajdonképpen olyan, mint a kezdődő szerelem. Ha mind a két oldalról túl nagy feszültség éri, darabokra törik. Az unatkozó tudósok megfigyelték, hogy a spagetti sohasem törik két részre, hanem mindig három vagy még több darabra. Ez olyannyira felkeltette az érdeklődésüket, hogy komoly fizikusok és matematikusok kezdtek a témával foglalkozni. Spagetti-hajlító készülékeket szerkesztettek, és kísérleteket hajtottak végre.

Az első áttörés már 2005-ben bekövetkezett, amikor két francia fizikus (Basile Audoly és Sebastien Neukirch) leírta azt a folyamatot, ahogy a megfeszített spagettiben az első törés egy olyan energiahullámot indít el, amelyik a további töréseket okozza. A két tudós ezért az eredményért 2006-ban megkapta az alternatív Ignobel-díjat.

Nemrég viszont megoldódott egy még fontosabb probléma: hogyan kell a spagettit pontosan két darabra törni. A Bostoni Műszaki Egyetem, az MIT két diákja (Ronald Heisser és Edgar Gridello) spagetti-hajlító készüléke egyben megcsavarta a tésztát. Kiderült, hogy ha a spagettit először szép lassan 270 fokos szögben megcsavarjuk, akkor a spagetti szál pontosan két részre törik.

Ez az eredmény már minden spagettifogyasztót megnyugtathat. Ám a tudomány itt sem áll meg, mindez – sajnos – nem vonatkozik a lapos-metéltre, ezen a téren még további kutatásokra van szükség.

Akkor most a hétvégére csinálok egy jó kis pesztós spagettit.

Spagetti pesztóval

Hozzávalók:

A spagettihez:

  • 1 csomag spagetti
  • olaj

A pesztóhoz:

  • 3 nagy csokor bazsalikom
  • 100 gramm fenyőmag (vagy darált mandula)
  • sok fokhagyma
  • olívaolaj

Tetejére:

  • kaskavál sajt

Elkészítés:

  1. A spagettit sós vízben az előírás szerint kifőzzük, leszűrjük és egy kis olajat adunk hozzá.
  2. Közben elkészítjük a pesztót: a hozzávalókat botmixerrel pépesítjük.
  3. A tányéron a tésztára halmozzuk a pesztót, ráreszeljük a kaskavál sajtot és a mikrohullámú sütőben az egészet összemelegítjük.
spagetti pestoval
Fotó: Anna Shepulova / Shutterstock

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.