Izraeli áttörés: sikeres lézerfegyvertesztet hajtottak végre

A repülőgép, amelyről az elfogó lézert a Honvédelmi Minisztérium kísérletének részeként aktiválták – Fotó: Védelmi Minisztérium

Izrael a világ első olyan országa, amely a lézertechnológiát légvédelmi rendszerré fejlesztette, és sikeres légi tesztet végzett vele.

A Védelmi Minisztérium hétfőn bejelentette, hogy az Elbit Systems céggel és az Izraeli Légierővel közösen sikeres tesztet hajtottak végre egy repülőgépre szerelt lézerrendszerrel, amely több forgatókönyv során is elfogta és megsemmisítette a különböző távolságban és magasságban repülő drónokat.

Beni Ganz védelmi miniszter a tesztet fontos technológiai áttörésnek nevezte. Elmondása szerint a lézerrendszer jobb védelmi képességekkel rendelkezik, ugyanakkor nagymértékben csökkenti a légvédelem költségeit. Összehasonlításul: a Vaskupola elfogó rakétája darabonként több tízezer dollárba kerül.

“Az ilyen fegyvernek számos előnye van: az elfogásonkénti néhány dolláros működési költség; az a képessége, hogy nagy távolságból képes elfogni a fenyegetéseket; nagy magasságban és minden időjárási körülmények között működik, és nagy területre biztosít védelmet” – közölte a minisztérium, hozzátéve, hogy a legújabb teszt ennek a technológiának a fejlesztésére irányuló többéves erőfeszítés része volt, amely kiegészíti a jelenlegi rakétavédelmi rendszereket.

A kísérleti repülőgép a Honvédelmi Minisztérium elfogó lézerével – Fotó: Védelmi Minisztérium

Izrael légterét több pajzsréteg védi. A Vaskupola a 40 kilométernél kisebb távolságról kilőtt rakétákat szedi le, a Varázspálca (Dávid Parittyája) a közepes hatótávolságú (40-300 km) rakétákatszemlegesíti, míg a nagy hatótávolságúakat a Nyíl 2 és 3 hatástalanítja.

A minisztérium kutatási és fejlesztési csoportjának vezetője, Janiv Rotem dadártábornok szerint a repülőre szerelt lézer teljesen működőképes prototípusára még legalább három-négy évet várni kell, de a rendszer földi verzióját, amely – kis drónok és nagyobb pilóta nélküli repülők mellett – képes rakéták és aknavetők lelövésére is, az izraeli hadsereg várhatóan már 2024 végére használatba veszi.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.