Izrael megtámadta Iránt

Az izraeli légierő gépe
Az izraeli légierő vadászgépe – Fotó: IDF

Ma éjszaka Izrael megtámadta Iránt, válaszul az előző héten történt iráni támadásra. Az AFP jelentése szerint az amerikai tisztviselők megerősítették Izrael katonai beavatkozását Irán ellen, azonban részletesen nem osztottak meg információkat a támadásról. Az izraeli hadsereg elzárkózott az események kommentálásától.

Pénteken az iráni állami média Iszfahán központi tartományában történt robbanásokról számolt be, és a légvédelmi rendszerek aktiválásáról több iráni város felett. Az ország hivatalos médiuma szerint Iszfahán városának közelében hallották a robbanásokat, ami miatt aktiválták ezeket a védelmi intézkedéseket.

A jelentések szerint az iszfaháni nukleáris létesítmények teljes biztonságban vannak – ezt az iráni Tasnim hírügynökség „megbízható forrásokra” hivatkozva közölte. A brit sajtó beszámolója szerint az IRNA teheráni hivatalos hírügynökség arról számolt be, hogy pénteken Irán egész területén felfüggesztették a légi közlekedést.

Az NBC News egy „a helyzetet ismerő forrásra” hivatkozva közölte, hogy az Egyesült Államok nem vett részt Izrael iráni beavatkozásában. A Bloomberg cikkében két meg nem nevezett amerikai tisztviselő nyilatkozott, akik szerint Izrael csütörtökön figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy a következő egy-két napon belül támadást tervez.

Iráni tisztviselők az ország sajtójának és a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva azt állítják, hogy nem volt sikeres a rakétatámadás, és a robbanások az iráni rakétavédelem következményei.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.