A chicagói székhelyű Tall Buildings and Urban Habitat tanács (CTBUH) idén is bejelentette a Urban Habitat díj győzteseit. A közel húsz, a világ különböző térségeire felosztott kategóriában meghirdetett rangos díjakat azoknak a felhőkarcolóknak és magas épületeknek adományozzák, amelyek jelentős és pozitív hatással vannak a városi környezetükre, a környezetvédelemre és a fenntarthatóságra.

A 2019-ben átadott, Tel-Avivban található ToHa (“Toceret Haarec” – “Hazai Gyártmány”) irodaház két kategóriában is elvitte a legjobb épületnek járó elismerést: a világ legjobb irodaháza és a Közel-Kelet legjobb magas épületének odaítélt díjakat kapta meg. Az épület átadásakor itt írtunk erről a különleges irodaházról.

A zsűri értékelése szerint többek között azért járt a ToHa toronynak a rangos díj, mert a “látogatót erőteljes vizuális élménnyel lepi meg az épület teljes magasságában felívelő belső átrium, a bőséges növényzet, valamit az égboltra nyíló tetőtér, amely egyszerre jól felszerelt és kényelmes városi teret és lélegzetelállító kilátást kínál.”

A fordított, egyre szélesedő lábakon álló épületrendszer tervezési megoldása nem csak esztétikailag különleges, de a tervezők ezzel a megoldással azt is elérték, hogy az általában a tetőtérben elhelyezett épülettechnikai konstrukciókat ezekben helyezték el, így lehetővé téve azt, hogy az épület mintegy eco-parkként funkcionáljon, és a tetőtér is maximálisan kihasználható legyen.

A toronyházban jelenleg számos nemzetközi vállalat irodája működik, többek között a WeWork, a Motorola, az Akamai és még sok más. A projekt második szakaszában újabb két tornyot terveznek, ezúttal 75 emeleteseket.

A CTBUH éves díját egy független szakértői testület értékelése alapján a CTBUH által megbízott Tanács adja át Chicagoban, idén virtuálisan. A világ legjobb felhőkarcolója címet egyébként a Vancuver Ház kapta.

A rangos nyeremény örömére készített legfrissebb képeinkből az alábbi albumban lehet szemezgetni:

További képek >>

Fotó: Gergely Dániel/Fenyves Gabriella

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.