Az Angliában élő izraeli sztárépítész, Ron Arad hatalmas komplexuma egy 28 és 63 emeletes toronypárost tartalmaz, amely élesen elválik a környezetétől, csakúgy, mint a szintén általa tervezett Holoni Design Múzeum. Vajon ad majd a városnak vagy elvesz tőle?

Aki nem jár napi rendszerességgel Tel-Avivba, az ámuldozva, aki igen, az sokszor a forgalmi dugók és az elterelések miatt mérgelődve – de mindenképpen csodálattal konstatálja, hogy ebben az alig 100 éves városban gomba módra nőnek a felhőkarcolók és szupermodern épületek.

Ron Arad tervezőasztaláról – fotó: Ron Arad Architects / Yashar Architects (Israel)

A legújabb épület a „Totzeret Haarec” („Hazai Termék”) – rövid és máris ismert nevén a ToHA. Az épület szokatlan aránya, különleges építészeti stílusa eltérő reakciókat vált ki: egyesek utálkoznak, mert trampli, mások imádják, és vannak, akiket megrémiszt a kifinomultsága.

toha-tel-aviv-ron-arad4
Trampli vagy különleges? A ToHa látványterve – fotó: Ron Arad Architects / Yashar Architects (Israel)

“Nem egy ikonikus épület tervezése volt a célom. Határozott hitem, hogy az esztétika és a funkcionalitás nem ellenségek, hanem barátok, és egyáltalán nem érdekel az a fajta versengés, ami arról szól, hogy “kié a legmagasabb”, “kié a legszebb” – nyilatkozta Tel-Aviv egyik legújabb épületének tervezője, az izraeli származású építész és tervező, Ron Arad.

Bejárat és köztéri szobor – fotó: Ron Arad Architects / Yashar Architects (Israel)

A ToHa torony L alakú és három lábon áll. Rombusz alakja teszi különlegessé, ugyanis alulról szélesedik, a középvonalban a legkövérebb, majd újra elvékonyodik. A tervezők szerint ez nem csak a látvány miatt fontos, hanem ezzel azt is elérték, hogy az épület alsó szintjei, illetve a köré tervezett eco-park több árnyékot kapjon majd.

A formának köszönhetően minden emeleten más méretű irodák vannak, és – annak érdekében, hogy a lehető legnyitottabbak lehessenek a terek – a tecnikai konstrukciók az épület külső borításában futnak és a bejáratnál, a lábakban található a központjuk. Ezért ez nem üveg, hanem bronz borítást kapott. Ron Arad szerint a holoni múzeumhoz hasonlóan ez az anyag – leginkább a helyi klímának köszönhetően – fényes arany színről idővel patinássá válik majd. „Egy új irodaház építésekor mindig vita van arról, milyen köztéri szobrot helyeznek majd el a közelében. Itt ezzel nem lesz gond, mert az épület lába egyben köztéri szoborként is funkcionál” – magyarázza Arad.

Az épület lét lába felett egy közös átrium található üveg tetővel – innen állítólag az irodaházban található minden íróasztal természetes fényt kap majd.

Természetes fény minden irodába – fotó: Ron Arad Architects / Yashar Architects (Israel)

A technikai berendezések ilyen elosztása azt is eredményezte, hogy az épület teteje teljesen felszabadult: a város ezzel az épület által elfoglalt területtel megegyező szabad területet kapott vissza. Két lift visz fel erre a közel 100 méter magasan kialakított szórakozónegyedre és városi parkra, csodás panorámával.

Még nem fejeződött be a ToHa projekt: a 2018 decemberében átadott 28 emeletes, 53 ezer négyzetméteres épület csak az első fázis, 2022-re készül el a második épület, amely 110 ezer négyzetméter nagyságú belső térrel és 68 emelettel fogja szépíteni / beárnyékolni Tel-Aviv egét.

A Holoni Design Múzeum, szintén Ron Arad tervező munkája    – fotó: Wikimedia Commons
Toha felhokarcolo tel-aviv
fotó: Berger Gabi

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.