Köszöntünk, elektromos autóbusz!

Tel Avivban, a 4. vonalon fognak járni. Darabja kétmillió sékel

Egy éves kísérleti működtetés után munkába állnak az első tisztán elektromos, akkumulátorral üzemelő autóbuszok.

Az első négy elektro-busz Tel Avivban, a Dan társaság 4. számú vonalán fog közlekedni, és lassanként az 5. számú és a többi nagyforgalmú járaton is bevezetik.

Régen várt jó hír ez az ország legnagyobb – elővárosaival hárommilliós – városának, amelynek lakosai egyre szennyezettebb levegő szívására vannak kárhoztatva.

katz-az-elekromos-buszon

A kínai gyártmányú buszok utasterének hosszúsága 12 méter. Egyetlen töltéssel 250 kilométert képesek megtenni: ez egy járat átlagos napi távja. Karbantartási költségeik alacsonyabbak, mint diesel-motoros társaiké.

Az egyetlen rossz hír – az ára. Egyetlen ilyen autóbusz kétmillió sékelbe kerül. A befektetés azonban lassan, de megtérül, hiszen a diesel-olaj, amellett, hogy kipufogógáza az egyik legnagyobb légszennyező, nem lesz örökké elérhető, míg az akkumulátorok előállítása és pótlása hosszútávra sem jelent problémát.

elektromos-busz-izraelben

Halmos László – Izraeli Hírlevél

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.