Bosszú a szombati munkákért? Nincs pénz vasútépítésre

Mose Gafni akadályozza több, mint félmilliárd sékel átutalását a vasúti felújításokra.

A Kneszet pénzügyi bizottsága élén álló Mose Gafni (Jahadut háTorá, Tórahű Zsidóság párt) titkári minőségében akadályozza 645 millió sékel átutalását a Kincstárból az Izraeli Vasutak küszöbön álló fejlesztési munkálataira.

Ennek következtében jelenleg nincs fedezet egyebek között a Tel Aviv – Jeruzsálem gyorsvasút villamosítására, a Galileát átszelő vasút befejezésére, és az Akko – Karmiel vonal  építésére.

Gafni a költségvetési megbeszéléseken a vasúti fejlesztés pénzügyi témáit a napirend legvégére hagyta, így akadályozva az átutalási döntést.

A Közlekedésügyi Minisztérium tisztviselőjére hivatkozva a TV2 vasárnap esti híradója közölte, hogy Gafni az ülésen erővel vétette le a napirendről a vasúti költségvetés kérdését.

Maga Gafni így nyilatkozott: “Nem vagyok köteles minden napirendre beterjesztett költségvetési javaslatot megvitatni. Ha  jónak látom, a pénz át lesz utalva.”

A pénzügyi bizottság ugyanakkor 1.15 milliárd sékelt átutalt a tel-avivi villamosvasút építésére.

A két ultravallásos párt, az askenázi Jáhádut háTorá és a keleti-szefárd SASZ vezetői szeptember elején kilátásba helyezték, hogy kilépnek a kormánykoalícióból, amennyiben szombatonként folytatódnak a sürgős karbantartási munkálatok az Izraeli Vasutaknál.

Ezek után szeptember 3-án, szombaton szünetelt a munka, és a vasúti közlekedés csak vasárnap este indult újra, de a következő héten, szeptember 10-én folytatták a vasúti vezetés szerint életbevágóan fontos munkákat – zömmel nem-zsidó munkásokkal.

Halmos László – Izraeli Hírlevél

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.