Kedden kétszer is megszólalnak a légvédelmi szirénák

Fotó: Uri Lenc / Walla

Kedden egész napos, országos polgári védelmi gyakorlatot tartanak Izraelben. Először délelőtt 11 és negyed 12 között kell fegyelmezetten az óvóhelyekre, vagy a védett helyiségekbe menni, majd ugyanezt este 7-kor, már családi körben megismételjük.

Ez az évente megtartott szokásos polgári védelmi gyakorlat része, amellyel a hadsereg polgári védelmi egységei a civil lakosság háborús készültségét és védelmét növelik.

A hadsereg azt gyakorolja, vajon mi történne egy olyan átfogó háborúban, amelyben egyszerre több frontról támadnának több ezer rakétával Izraelre, a sűrűn lakott civil településeket megcélozva.

A polgári védelmi parancsnokság becslése szerint egy Gázából és északról egyszerre indított háborúban naponta átlagosan ezerötszáz rakéta várható, ami több ezer becsapódást okozhatna lakott területen, s ebből több tucat tel-avivi rakétabecsapódásra számíthatnánk.

Elemzésük szerint azonban a Vaskupola légvédelmi rakétarendszernek köszönhetően ezer rakétánál mindössze tíz épületet érne direkt találat. Az Izraelre lőtt rakéták 95 %-a rövid hatótávolságú lenne, vagyis maximum 45 km-re jutnának el, és maximum tíz kiló robbanóanyagot hordoznának.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.