Mi leszel, ha nagy leszel?

A “Tudományok éjszakája” rendezvény alkalmából augusztusban készített felmérés eredménye szerint az izraeli gyerekek leginkább sportolók, tudósok, vagy high-tech szakemberek szeretnének lenni, ha felnőnek.

Ma (szeptember 22) délután 17 órától tartják Izrael-szerte a “Tudományok éjszakáját”, amelyet a Tudományügyi Minisztérium és a EU együttműködésével rendeznek meg. A rendezvények alatt az ország felsőoktatási intézményei és természettudományi múzeumai egész éjjel nyitva állnak a nagyközönség előtt, és ott minden korosztály ingyenesen vehet részt tudományos témában tartandó rendezvényeken: kutatókkal, tudósokkal találkozhatnak, előadásokat hallgathatnak meg, meglátogathatják a laboratóriumokat, és tudományos kisérleteket nézhetnek végig. A gyerekeket játékos műhelyfoglalkozásokra várják.

A rendezvény alkalmából készített felmérés eredménye szerint az izraeli gyerekek leginkább sportolók, tudósok vagy high-tech szakemberek szeretnének lenni, ha felnőnek. A tudományokon belül a gyerekek legkedveltebb területe a számítástechnika, a zoológia és a matematika. A felmérést 6-14 éves gyerekek körében az interneten keresztül készítették.

A megkérdezett izraeli gyerekek a következő öt foglalkozást tartják a legvonzóbbnak: sportoló (12%), a kutató (11%), high-tech szakember (9%), tanár (8%), orvos (7%).  Lehetséges, hogy mivel a felmérést az olimpiai játékok idején készítették, ez az esemény is befolyásolta a gyerekeket, és sokan ennek hatására választották a sportot a legkedveltebb foglalkozásként. A válaszadók 12 százaléka nyilatkozott úgy, hogy még nem tudja, milyen foglalkozást választ majd. A 12-14 éves gyerekek körében a high-tech szakmák iránti érdeklődés jelentősen növekszik (24 százalékuk választaná ezt a foglalkozást). Emelett minél magasabb a megkérdezett gyerekek életkora, annál nagyobb azoknak az aránya, akik nem tudják eldönteni, milyen foglalkozást szeretnének majd választani.

Érdekes, hogy a gyerekek választása nagyjából megfelel szüleik elvárásának. Erre abból lehet következtetni, hogy egy korábbi felmérés eredménye szerint az izraeli szülők leginkább azt szeretnék, ha gyerekeik tudományos-technikai  karriert választanának, azon belül is az orvosi, a high-tech, a mérnöki és a kutatói szakmák a frekventáltak.

mi-leszel-ha-nagy-leszel-sportolo-nokA nemek szerinti feldolgozás azt mutatja, hogy a lányok leginkább tanárok vagy óvónők (16%), állatorvosok (11%), orvosok (10%), színészek (szórakoztató ipar) (10%) és kutatók (8%) szeretnének lenni. A fiúk leginkább sportolók (17%), high-tech dolgozók (16%), kutatók (13%) és mérnökök (6%) lennének, ha felnőnek. Egyetlen fiú sem jelölte be, hogy tanár, vagy óvónő szeretne lenni. Az életkor emelkedésével a lányok között is csökken azoknak a száma, akik tanárok, vagy óvónők szeretnének lenni, és mindkét nem egyre inkább a tudományos, high-tech és az orvosi szakmát választja, ahogy idősödik.

Az is kiderül a felmérésből, hogy mely tudományágak érdeklik leginkább az izraeli gyerekeket, ezek csökkenő sorrendben: számítástechnika, állatvilág, matematika és a csillagászat. A fiúk 65 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a számítástechnika érdekli a legjobban a természettudományokon belül, a lányok közül pedig 57 százalék az állatvilágot (zoológia) választotta.

Ennek megfelelően, amikor a gyerekeknek egy előre megadott listából két olyan szakkört kellett választani, amire a legszivesebben járna, a legtöbben a számítástechnikát választották (43%), ezután a zoológia (35%), a robotika (22%) és a csillagászat (14%) következett.

Arra a kérdésre, hogy a nyári szünetben vettek-e részt valamilyen természettudományos elfoglaltságban, a gyerekek kétharmada igennel válaszolt. Nagy részük a televízióban látott ilyen műsort, kb. 26 százalékuk természettudományi múzeumban tett látogatást, mások az interneten keresztül (20%), vagy ilyen témájú táborban foglalkoztak ezzel a témával, 14 százalékuk azt válaszolta, otthoni játék keretében kísérletezett.

most.gov.il / Izraelinfo