Szír gyerekeket gyógyítanak Izraelben

Szír gyerekek izraeli gondozásban

Miközben a tűzszüneti megállapodás összeomlóban van, és az ENSZ képtelen a segélyeket Szíriába juttatni, az Amaliah nevű zsidó-amerikai szervezet azon dolgozik, hogy segítse a háború sújtotta térség gyermekeit.

Mintegy 2500-ra tehető azon szírek száma, akik Izraelhez fordultak az utóbbi időben orvosi ellátásért.

Ez év augusztusában az Amaliah zsidó-amerikai segélyszervezet (a név annyit jelent: isteni tett) 21 szír gyermeket és szüleiket szállította a cfáti Cvi Egészségügyi Központba. Az elmúlt hetekben több busznyi gyermek érkezett családjával a náháriai Nyugat-Gálili Egészségügyi Központba is. Mindannyian az izraeli határ másik, szír oldalán található Kunietra régióból származnak. A humanitárius szervezet együttműködik szír területen dolgozó tisztségviselőkkel, és helyi gyűjtőpontokról szállítják az ellátást igénylő gyermekeket kezelésre, egyenesen a kijelölt izraeli kórházakba.

Szír gyermeket vizsgál egy izraeli szemorvos

Szír gyermeket vizsgál egy izraeli szemorvos

Az Amaliah elnöke, Moti Kahana, izraeli-amerikai üzletember, így nyilatkozott: „Ezek a gyermekek nem láttak kórházat öt éve. Ez rettenetes. Szervezetünk végső célja, hogy elérje: a határ túloldalán élő szírek a saját határaikon belül legyenek képesek segíteni saját magukat.”

Az Amaliah busza

Az Amaliah busza

Míg korábban az izraeli adófizetők pénzéből segítettek a szír sebesülteken, addig az Amaliah maga állja a számlát. „Nagyon nehéz az évtizedes gyűlöletet megszüntetni, de legalább meg kell mutatnunk nekik, hogy kik vagyunk valójában. Büszkék lehetünk arra, hogy olyat cselekszünk, amit egyetlen más ország sem tesz” – folytatta Kahana, aki azt reméli, hogy európai és amerikai támogatókat is meg tud nyerni az ügynek.

Segélycsomagok

Segélycsomagok

Néhány órával a kezelés után a családok visszaszállnak az angol, héber és arab feliratokkal ellátott buszokra, hogy a szervezettől kapott ételt, csecsemőtápszert, gyógyszert és egyéb hasznos juttatásokat tartalmazó segélycsomagjaikkal visszatérjenek Szíriába, remélve, hogy túlélik a szűnni nem akaró fegyveres konfliktust. Bár az ENSZ humanitárius segélye nem tudott eljutni Törökországból Szíriába, az Amaliah segélycsomagjai folyamatosan érkeztek az országba a közelmúltban lezajlott ünnep, az Eid Al-Adha idején is.

Moti Kahana, a szervezet vezetője

Moti Kahana, a szervezet vezetője

A szervezet rövidebb távú céljai között szerepel a segítségnyújtás csomagok formájában és a gyermekek egészségügyi ellátása Izraelben, hosszabb távon pedig azt remélik, hogy a határ mellett létre tudnak hozni egy olyan „szabad zónát”, ahol nincsenek jelen a hadsereg katonái. A végső cél pedig a háború által erősen érintett Kunietra polgári lakosságának rehabilitálása. A háromlépcsős terv első állomása egy hadikórház létrehozása és egészségügyi felszereléssel való ellátása olyan emberek számára, akiknek nincs lehetőségük átlépni a határt, de orvosi ellátásra van szükségük. A második lépcső az oktatási intézmények épületeinek rekonstrukciója, a harmadik, utolsó fázis pedig az alapvető felszerelés és élelmiszer Szíriába szállítása.

zsido.comynet

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.