Az izraeli film viharos éjszakája: átadták az izraeli filmszemle idei díjait

A filmszemle fődíját a Homokvihar című film nyerte, Miri Regev kulturális- és sportminiszternő tüntetőleg kivonult a teremből, amikor a palesztin költő, Mahmoud Darwish versét szavalták, Ilana Dayan erre így reagált: “Nem ti döntitek el, milyen történetet meséljünk el, sem a pénzetek, sem a csicskásaitok.”

Elite Zexer elsőfilmes rendezőnő nyerte a csütörtök éjjel (szeptember 22) megrendezett izraeli filmszemle fődíját, az Ofir-díjat. Homokvihar című filmje a legjobb rendezésen kívül további öt díjat kapott, és így ez a film fogja képviselni Izraelt az amerikai Oszkár-díj legjobb külföldi filmre kiírt kategóriájában.

A Homokvihar című film plakátja
A Homokvihar című film plakátja

Az izraeli filmipar legrangosabb fesztiválját, az “Ofir-díj” gálaestjét csütörtök éjjel rendezték meg Asdódban.

A gálaest műsorában résztvevő alkotó, Yossi Zabari és a színész-repper Tamer Nafar elszavalták az egyik legnagyobb kortárs palesztin költő, Mahmoud Darwish  “Jegyezd le, arab vagyok” című versét. A vers hallatára Miri Regev kultuszminiszternő tüntetőleg elhagyta a termet. “Nem leszek közönsége Darwish verseinek.” – nyilatkozta a miniszternő, aki ezután visszatért a terembe, és elmondta beszédét. A fesztivál közönsége azonban ezt nem jól fogadta, beszédét bekiabálással zavarták meg, és egy részük elhagyta a nézőteret.

Zexer nyertes filmje két beduin nő történetét meséli el: fény derül egy fiatal nő titkos viszonyára, amit egy másik beduin törzshöz tartozó férfival folytat, míg anyja végigéli, hogy férje egy nála 20 évvel fiatalabb menyasszonyt vesz el második feleségként. A Homokvihar januárban elnyerte a Sundance filmfesztivál dráma kategóriájának zsűri díját.

A fesztivál nyertesei voltak még Noa Koler, aki a legjobb női színésznek járó díjat kapta Rama Burshtein, A falon keresztül című filmjében nyújtott alakításáért, és Moris Cohen, aki Meni Yaesh Atyánk című filmjének főszerepét játssza.

A díjakat Miri Regev miniszternő ezekkel a szavakkal adta át: “Nagyon toleráns vagyok a ‘másság’ iránt, de nem vagyok toleráns Darwish és mindazok iránt, akik ki akarják irtani izrael népét”, majd hozzátette: “A vers első sorával, hogy ‘Jegyezd fel, arab vagyok’, még egyetértek, de amikor az utolsó sorban azt írja, ‘a zsidó nép húsát eszem’, ezzel sem nekem, sem maguknak nem szabadna egyetérteni. Éppen ez ellen küzd ma este miniszterelnökünk az ENSZ-ben tartott beszédével.” Regev azt is kijelentette, hogy az általa vezetett minisztérium célja a művészek és az alkotások támogatása, és annak biztosítása, hogy minél többféle hang szólalhasson meg. “Megígérhetem, hogy a periféria támogatása és a kulturális igaszságosságra épülő kultúrpolitika meghozza gyümölcsét a kultúra, a filmipar és a filmalapok területén.”

Regev szavait, miszerint az elmúlt napokban több művész fordult hozzá azzal a panasszal, hogy a filmalapok megkülönböztetően bánnak velük, a közönség ellenségesen fogadta, és többen be is kiabáltak. Alávaló hazugságnak nevezték kijelentéseit, és azzal vádolták, hogy politikai tőkét kovácsol költségükön.

A filmes újságíró-riporter Ilana Dayan, aki a legjobb dokumentumfilm díját adta át, a színpadról szólította meg Regevet a következő szavakkal: “Nem ti döntitek el, hogy milyen történetet meséljünk el, sem a pénzetek sem a csicskásaitok.” Regev beszédét bekiabálással és tapssal zavarta a fesztivál közönsége.

A legjobb filmnek járó díjat a dokumentumfilmes Ibtisam Mara’ana arab alkotó adta át és ezekkel a szavakkal fordult Regevhez: “Ez a hely mindannyiunké. Lehet, hogy Darwish húst akar, de én is arab nő vagyok és én egy zsidónak a húsát sem enném meg. Mondjuk a férjemét, Boázét igen.” (Boáz izraeli zsidó név, a művésznő férje zsidó -P.M.K).

A Homokvihar című film szereplői, Ruba Blal-Asfour és Lamis Ammar nem voltak hajlandóak felmenni a színpadra együtt a film alkotóival és átvenni a nekik járó díjat. Blal-Asfour, aki a legjobb női mellékszereplő díját kapta, a nézőtérről kiabálta fel, hogy nem hajlandó Regev mellett a színpadra állni. Szavait a film író-rendezője a közönség előtt megértéssel fogadta.

A színész Yossi Zabari és a palesztin repper, Tamer Nafar (aki a legjobb zenéért járó díjat kapta meg) közös, nagy vihart kavaró előadása nem csak a Darwish verset, hanem egy Nafar által komponált, arabul előadott “Nem vagyok politikus” című dalt és egy Darwish parafázist (“Írjad, Miri”) is tartalmazott. A gálaest előtt néhány nappal a Filmakadémia berendelte a szerzőpárost, hogy előre bemutassák az általuk tervezett programot – ezt ők előzetes cenzúrának tartották és tiltakoztak ellene. A gála előtt azonban közös nyilatkozatban közölték, hogy minden felet kielégítő egyeszségre jutattak – és előadásukat megtartják.

Nafar először arabul szólt a közönséghez, majd ivritül folytatta: “Örülök, hogy kedvelitek a művészetemet, de még jobban örülnék, ha a palesztinságunkat, a mi narratívánkat is kedvelnétek. Nem hiszem, hogy én lennék a gonosz szelleme” – mondta.

A gálát az filmakadémia elnöke, Mos Danon ezekkel a szavakkal zárta: “Egy felvilágosult állam támogatja a filmkészítést. Akkor is, ha az elkészült alkotások kritikusak. Egy államnak nem szabad a kritikától tartania. Sőt, az állam felhasználhatná ezeket az alkotásokat, amelyek a társadalom hibáit tükrözik, hogy azok segítségével egy jobb társadalmat teremtsen. A szólás szabadsága ennek csak a kezdete” – mondta, majd a Miri Regev miniszterhez fordult ezekkel a szavakka: “Próbáljuk meg együtt kijavítani a múlt torzulásait…Ez csak közös erővel lehetséges.”

Haárac/Izraelinfo

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.