Simon Peresz élete képekben

Peresz szobra az elnöki rezidencia szoborkertjében - fotó: Haim Zach / GPO

Simon Peresz kisgyermekként még Lengyelországi otthonában Wiszniewben, ahol életét meghatározó élményt jelentett számára szeretett anyai nagypapájának, Zvi Meltzer rabbinak a tanítása.

Simon Peresz kisgyermekkként még Lengyelországban. fotó: Shimon Peres Archives
Simon Peresz kisgyermekként még Lengyelországban. fotó: Shimon Peres Archives

Simon Peresz édesanyjával és öccsével már Izrael földjén.

Simon Peresz édesanyjával és öccsével már Izrael földjén fotó: Shimon Peres Archive

fotó: Shimon Peres Archive

Ben Semenben, a kibucnyikokat képző mezőgazdasági középiskolában, ahol későbbi feleségét, Szonját megismerte. Peresz a felső sorban, középen látható.

Simon Peresz középiskolásként
Simon Peresz középiskolásként fotó: Shimon Peres Archive

1946-ban megszületett első gyermeke, Cvia, akit később Joni és Hemi követett. A képen a fiatal kibucnyik házaspár. Szonja és Simon Peresz kapcsolata életük utolsó évéig legendásan meleg és szeretetteljes volt, fia szerint “szerelem első látásra és utolsó leheletükig”.

Cvia lánya megszületése után
Cvia lánya megszületése után  fotó: Shimon Peres Archive

A fiatal kibucnyik Pereszt maga mellé vette Izrael első miniszterelnöke, David Ben Gurion. Ben Gurion megbízásából Peresz Franciaországban sikeres tárgyalásokat folytatott, amelyek után a Negev sivatagban, Dimonában felépítették az atomlétesítményt, ahol külföldi források szerint előállították és tárolják  az Izrael biztonsága szempontjából rendkívül fontos nukleáris arzenált. A képen védelmi miniszterhelyettesként ül Ben Gurion jobbján.

Peresz védelmi miniszterhelyettes David Ben Gurion oldalán
Peresz védelmi miniszterhelyettes David Ben Gurion oldalán

Ben Gurion csalódott a politikai ármányokban, és visszavonult egy kibucba a Negev sivatagba. A képen Peresz meglátogatja tanítómesterét. Peresz a képen balra látható.

DAVID BEN GURION, CENTER, ON HIS DAILY WALK, KIBBUTZ SDE BOKER, SHIMON PERES ON LEFT. ãåã áï âåøéåï áèéåìå äøâìé äéåîé á÷éáåõ ùãä áå÷ø áðâá. îùîàì ùîòåï ôøñ.
David Ben Gurionnal Sde Boker kibucban Copyright © 2016 אוסף התצלומים הלאומי תנאים והגבלות

Az 1967-es hatnapos háború után Peresz és Rabin a háborúban Jordániától elfoglalt Hebronba látogat. Peresz a hetvenes években támogatta az izraeli települések felépítését Ciszjordániában, de később megváltoztatta véleményét. Peresz a képen jobbra látható.

Peresz és Rabin Hebronban fotó SAAR YAACOV Copyright © 2016 אוסף התצלומים הלאומי תנאים והגבלות
Peresz és Rabin Hebronban fotó SAAR YAACOV Copyright © 2016 אוסף התצלומים הלאומי תנאים והגבלות

Simon Peresz Anvar Szadat egyiptomi elnökkel. A Camp Davidben, Amerikában Menáhem Begin által aláírt, a Sinai félsziget teljes visszaadását elfogadó izraeli-egyiptomi békeszerződés a hetvenes évek vége óta biztosítja a két ország olykor feszült, de békés viszonyát. A képen balra Szadat, jobbra a vele kezet fogó Peresz.

Peresz Szadat egyiptomi elnökkel fotó: MILNER MOSHE Copyright © 2016 אוסף התצלומים הלאומי תנאים והגבלות
Peresz Szadat egyiptomi elnökkel fotó: MILNER MOSHE Copyright © 2016 אוסף התצלומים הלאומי תנאים והגבלות

A palesztin-izraeli viszály megoldását célzó oslói egyezményhez vezető tárgyalásokon Rabinnal és Arafattal. Peresz a kép bal szélén látható.

Oslói tárgyalás fotó: SA'AR YA'ACOV Copyright © 2016 אוסף התצלומים הלאומי תנאים והגבלות
Oslói tárgyalás fotó: SA’AR YA’ACOV Copyright © 2016 אוסף התצלומים הלאומי תנאים והגבלות

Élete egyik legfontosabb eseménye: az oslói egyezmény aláírása Izrael külügyminisztereként 1993-ban Washingtonban. Peresz a képen ül, és kézjegyével látja el az egyezményt.

Az osloi egyezmény aláírása Rabinnal, Arafattal és Clintonnal fotó: OHAYON AVI Copyright © 2016 אוסף התצלומים הלאומי תנאים והגבלות
Az oslói egyezmény aláírása Rabinnal, Arafattal és Clintonnal fotó: OHAYON AVI Copyright © 2016 אוסף התצלומים הלאומי תנאים והגבלות

Simon Peresz életének egyik fénypontja: a Nobel-békedíj átvétele 1994-ben, közösen Jichák Rabin izraeli miniszterelnökkel és Jasszer Arafat palesztin elnökkel.

1994 béke Nobel díj Osloért fotó: SA'AR YA'ACOV Copyright © 2016 אוסף התצלומים הלאומי תנאים והגבלות
1994 Nobel-békedíj az Osloi egyezményért fotó: SA’AR YA’ACOV Copyright © 2016 אוסף התצלומים הלאומי תנאים והגבלות

Felesége, Szonja Peresz annyira megbántódott, amikor 2000-ben Peresz helyett egy politikai ármány nyomán Móse Kacavot választották államfővé, hogy nem volt hajlandó beköltözni az államelnöki rezidenciára, amikor Kacav után végül megszavazta a kneszet Pereszt. Gyakorlatilag kettéváltak útjaik, noha továbbra is nagy szeretetben éltek, de egyikük otthonukban, másikuk a rezidencián. Szonja békés, visszavonult nyugdíjas évekre vágyott az egész életüket meghatározó megfeszített munka és politikai csatározások után, de Peresz szinte élete utolsó percéig küzdött Izrael szolgálatáért.

Egy ritka kép, feleségével Szonjával. fotó:HERMAN HANANIA Copyright © 2016 אוסף התצלומים הלאומי תנאים והגבלות
Egy ritka kép feleségével, Szonjával. fotó: HERMAN HANANIA Copyright © 2016 אוסף התצלומים הלאומי תנאים והגבלות

Mindenki nagypapájaként Izrael kilencedik köztársasági elnökeként. Élete végén elérte személyes céljait, egy ország tisztelte és szerette, de politikai álmai egyre távolabbinak tűntek. Azonban örök optimista volt, aki soha egy percre nem adta fel Izrael jövője érdekében szőtt álmait és a munkát azok megvalósításáért.

Elnökként egy ország nagypapája fotó: Mark Neyman Copyright © 2016 אוסף התצלומים הלאומי תנאים והגבלות
Elnökként egy ország nagypapája fotó: Mark Neyman Copyright © 2016 אוסף התצלומים הלאומי תנאים והגבלות

 

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.