Károly herceg titokban meglátogatta nagymamája sírját Jeruzsálemben

Károly trónörökös a templom kertjében. Fotó: facebook

Károly herceg, brit trónörökös titokban meglátogatta apai nagyanyja, Aliz battenbergi hercegnő sírját Kelet-Jeruzsálemben, amikor Simon Peresz volt államelnök temetésére múlt pénteken Izraelbe érkezett – adta hírül szerdán a Háárec című izraeli napilap.

A walesi herceg a nyilvánosság teljes kizárásával látogatta meg apai nagymamájának Kelet-Jeruzsálemben, az Olajfák hegyén, a Mária Magdolna templomban lévő nyughelyét, kihasználva a Peresz-temetés adta lehetőséget, mivel a palesztin–izraeli viszály rendezéséig a brit uralkodóház tagjai csak kivételes esetben utaznak Izraelbe.

A templomban tett látogatásról néhány fényképet feltöltöttek az internetre a templomhoz közel álló emberek, a média így értesült a titkosnak tervezett családi tiszteletadásról.

Aliz battenbergi hercegnő fotó: Wikimedia Commons/JTA
Aliz battenbergi hercegnő gyermekeivel. Fotó: Wikimedia Commons/JTA

Aliz battenbergi hercegnő Károly herceg édesapjának, Fülöp edinburghi hercegnek az édesanyja, akinek földi maradványait végakarata szerint temették el a jeruzsálemi templomban. A hercegnő 1969-ben Angliában hunyt el, utolsó kívánságát 1988-ban teljesítették.

Aliz Viktória királynő dédunokája volt, a hercegnő süketen született, és szájról olvasott. A múlt század elején, VII. Eduárd brit uralkodó koronázásán ismerte meg György görög király negyedik fiát, András herceget, akivel egymásba szerettek és összeházasodtak. Négy lányuk és egy fiuk született, utóbbi II. Erzsébet királynő férje lett.

Aliz hercegnő hosszú és igen kalandos élete során részben német származása ellenére is összeütközésbe került a Görögországot megszálló náci hatóságokkal. A második világháború idején a hercegnő Athénban élt, ahol a város német uralmának idején életét kockáztatva házában elbújtatta a Cohen családot, a korábbi görög parlament egyik zsidó politikusának feleségét és gyermekeit.

Ez a Gestapo tudomására jutott, ám kihallgatásán süketségére hivatkozva úgy tett, mintha nem értené a kérdéseket. Hősies helytállását 1993-ban Izraelben a Jad Vasem holokauszt intézet és múzeum a posztumusz Világ Igaza kitüntetéssel ismerte el.

Károly trónörökös nagymamája sírjánál, fotó: a pravoszláv szinódus honlapja
Károly trónörökös nagymamája sírjánál, fotó: a pravoszláv szinódus honlapja

MTI/Izraelinfo