Több száz magányos izraeli katona töltheti az őszi nagyünnepeket meleg pároknál

Tal és Itay Berman-Segal Almával. Fotó: Dana Kopel

Több száz meleg család ajánlotta fel nyilvánosan, hogy a közelgő zsidó nagyünnepek alatt befogad egy-egy magányos izraeli katonát: sokuk meghívását már el is fogadták a családjuktól távol szolgáló fiatal katonák – számol be Izrael egyik vezető angol nyelvű lapja, a ynetnews.

A Youtube-on elérhető videót, amelyben az azonos nemű párok mutatkoznak be és hívják meg magukhoz az ünnepekre azokat a „magányos katonákat”, akiknek nem élnek családtagjaik Izraelben, a hadsereg egyik tartalékos tisztje tette közzé, az az Omer Nacmhani, aki tüntetéseket is szervezett nemrég azzal a céllal, hogy ismerjék el az elesett meleg katonák párjait is az elesettek közeli hozzátartozóinak.

A videón megszólaló párok között szerepel például Tal és Itay Berman-Segal is az általuk nevelt kislánnyal, Almával, és elmondják, hogy nagyon szeretnének együtt ünnepelni a magányos katonák egyikével. „Remek szakácsok vagyunk” – tudatják és azt ígérik, hogy szerető, családias légkörbe érkezik majd, aki őket választja.

A meleg családok gesztusa részben válasz is az utóbbi időkben egyes vallási vezetők élesen melegellenes megszólalásaira: a hadsereg kötelékében dolgozók is ütöttek meg ilyen hangot mostanában.

A több száz ajánlat jelentős részét már el is fogadták, sok magányos katona tölti majd az ünnepeket meleg pároknál és családoknál.

„Mi a meleg közösségben tudjuk, milyen érzés egyedül lenni” – mondta Nachmani, és hozzátette még, hogy „senki nem érezheti ezt Izraelben az ünnepek alatt”.

Omer Nachami - fotó: Dana Kopel
Omer Nachami. Fotó: Dana Kopel

mazsihisz.hu

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.