Izrael új tengeralattjárókat szeretne vásárolni

A Dolphin tengeralattjáró - Fotó: DPA

Katonai források szerint a Dolphin típusú izraeli tengeralattjárók atomtöltetű rakétákkal is felszerelhetőek.

Izrael három korszerű tengeralattjárót szeretne vásárolni Németországtól, jelentette egy izraeli újság. A három hajó ára összesen 1,2 milliárd euró.

A Maariv napilap azt írta: a tervezett vásárlás célja, hogy a következő évtized során leváltsa az ország „Dolphin” flottájának legrégebbi hajóit, amelyek az 1990-es évtized végén álltak szolgálatba.

A vásárlás ügyében az AFP hírügynökség megkereste az izraeli Védelmi Minisztériumot, de nem nyilatkoztak.

Izraelnek már van öt, az élenjáró technológiai színvonalat képviselő német tengeralattjárója, és 2017-ben várják a hatodikat, állítja a Maariv. Katonai források szerint a Dolphin típusú hajók atomtöltetű rakétákkal is felszerelhetőek. Izrael 100-200 ilyen atomtöltettel és kilövésükre alkalmas rakétával rendelkezik.

Izrael az egyetlen atomfegyverekkel rendelkező közel-keleti ország, bár erről semmiféle tájékoztatást nem ad, az erre irányuló kérdéseket pedig sem cáfolni, sem megerősíteni nem hajlandó.

„Úgy tudni, hogy az új tengeralattjárók korszerűbbek, hosszabbak és jobban felszereltek” – állítja a Maariv.

A befolyásos német hetilap, a Der Spiegel 2012-ben idézett egy korábbi, magas beosztású német védelmi minisztériumi tisztségviselőt, aki azt mondta: Berlin mindig is azt feltételezte, hogy Izrael atomtöltettel szereli fel Dolphin típusú hajóit.

Angela Merkel német kancellár hivatala akkor azt közölte, hogy valamennyi tengeralattjárót fegyverzet nélkül szállították le Izraelnek. „A szövetségi kormány a tengeralattjárók további felfegyverzésének kérdésével nem foglalkozik” – mondta akkor Steffen Seibert szóvivő.

A Dolphin tengeralattjáró - Fotó: DPA
A Dolphin tengeralattjáró – Fotó: DPA

Csepi Lajos – figyelő.hu