A kutya ugat, a karaván halad… Wikileaks dokumentumok a 2015-ös izraeli választásról

Benjámin Netanjahu és Jichák Herzog, választási ellenfelek 2015. - fotó: AP

Múlt csütörtökön a Wikileaks forrásközpont immár 13. alkalommal szivárogtatott ki dokumentumokat az egyesült államokbeli Demokrata Párt email-váltásaiból. A belső levelezés ezúttal izraeli érdekeltséget is tartalmaz. Alexander J. Apfel az ynetnews internetes hírportálon közölt írásában is olvashattunk arról a magas rangú politikai tanácsadóról, aki Jichák Herzogot támogatta a 2015-ös izraeli választások alatt, és akit megdöbbentett Benjámin Netanjahu “jobboldali feszültséget okozó faji alapú” retorikája. Az e-mailek írója Moshe Kahlonra, mint “megfigyelésre ajánlott srácra” hívta fel a demokraták figyelmét.

A kiszivárogtatott e-mailekből – amelyek a Demokrata Párt legmagasabb köreiben mozgó tisztviselők egymásnak küldött levelezéseiből származnak – kiderül a párton belüli általános ellenszenv Benjámin “Bibi” Netanjahu 2015-ös kampánystratégiájával szemben.

Az e-mailezők között volt Paul Begala, Bill Clinton volt politikai tanácsadója és John Podesta, Hillary Clinton elnökválasztási (2016) kampányának elnöke. Paul Begala a legutóbbi izraeli választásokon (2015) Herzog tanácsadója volt, a kiszivárogtatott levelezésekből kiderül, hogyan vélekedett Netanjahu “megkérdőjelezhető tisztaságú választási taktikájának” győzelméről.

Az egyik, 2015. március 18-án küldött levelében, egy nappal a választások után, Podesta röviden rákérdezett Begalánál, hogy tud-e mondani bármit is Izraellel kapcsolatban a nyilvánvalón kívül. A politikai tanácsadó válaszában levonta a zord következtetéseket. Izrael nem követi az egyesült államokbeli modellt, míg Amerika baloldalizálódik a bevándorlási minta hatására, Izrael ugyanezen okokból kifolyólag jobbra sodródik. Begala sérelmezte, hogy Netanjahu kampányában az elnököt “Hussein Obama, a muszlim”-ként említette, választási hirdetései pedig azt sugallták, hogy az arabok tömegesen fognak szavazni, valamint Herzog fel akarja osztani Jeruzsálemet.

Bibi nem Irán miatt győzött – folytatta Begala (utalva Netanjahu 2015-ös beszédére a Kongresszus előtt, két héttel a választásokat megelőzően), – hanem a versenyt nyerte meg. Bekebelezte a jobboldali kis pártokat: Bennett (Bayit Yehudi) négy széket veszített, a Shas szintén négyet, Libermann (Yisrael Beytenu) pártja ötöt, a Yahadut Hatorah pedig egyet. A jobboldal tizennégy mandátumot veszített összesen, amelyből Netanjahu megszerzett tízet.

Moshe Kahlon, választási kampány 2015. - fotó: Hariella Farber
Moshe Kahlon, választási kampány 2015. – fotó: Hariella Farber

A politikai tanácsadó figyelmét nem kerülte el a szerinte visszafogottabban szereplő Kulanu képviselője. Moshe Kahlon kissé mérsékeltebb, megalakította saját pártját és tíz mandátumot szerzett. Talán többet is elérhetett volna, de “Bibi” a két évvel korábbi megegyezésüket meghamisítva, két nappal a választások előtti konvencióként tüntette fel.

Paul Begala végül összegzi a tanulságokat: Tel-Avivban minden okos srác úgy gondolta, Bibi idegösszeroppanást kapott. Az Egyesült Államokban soha nem úsznád meg az ilyen rasszista felhívásokat. De bejött.

Paul Begala, Bill Clinton politikai tanácsadója volt. A 2015-ös izraeli választásokon Jichák Herzogot támogatta. - fotó: Gage Skidmore / Flickr
Paul Begala Bill Clinton politikai tanácsadója volt. A 2015-ös izraeli választásokon Jichák Herzogot támogatta. – fotó: Gage Skidmore / Flickr

Végezetül kitér saját politikai tanácsadói munkájára. Utalva a Herzog által vezetett Cionista Tömbre, azt írja: részünkről arra koncentráltunk, hogy féken tartsuk Jair Lapid Jesh Atid pártját, de soha nem támadtuk őt rendesen – ez hiba volt. A választások előtti stratégia egyáltalán nem működött. Az utolsó napokban egyetlen gyűlést sem tartottunk, mivel “Buji” (Herzog) nem szereti a gyűléseket, és ő nem is egy olyan “hurrá” srác. Mindez Bibinek kedvezett. Nagyon lehangolt vagyok, elbuktam, mint a jó fiú egy nagy versenyen, vonta le Begala a végső következtetést.

Az amerikai kampány végéhez közeledve, a “Világ Igaza” versus a “Világ Igaztalana” párharcban sok mindent el lehet mondani, csak azt nem, hogy akár az egyik fél is válogatna az eszközökben. A Wikileaks forrásközpont az elmúlt hónapokban többször is kiszivárogtatott a Demokrata Pártot és Hillary Clintont kényes helyzetbe hozó dokumentumokat. Az amerikai hatóságok szerint a meghackelt e-mailekért a Donald Trumpot támogató Oroszország a felelős. Biztos, ami biztos alapon a múlt héten közzétett e-mailek után várható esetleges negatív következményeket ellensúlyozva, szombaton Hillary Clinton kampányirodáját ki kellett üríteni az épületbe került “gyanús fehér por” miatt.

A végső megmérettetésig valószínűleg akad még muníció mindkét jelölt háza táján. A kutya ugat, a karaván halad, szól a mondás. Az amerikai elnökválasztási kampánynak, amely eddig is leginkább a lejáratásról és nem a konkrét politikai programokról szólt, koránt sincs vége. A legutóbb kiszivárogtatott levelekből egy tanulságot mindenképpen le lehet vonni: a biztosnak tűnő győzelem, a közvéleménykutatás eredményei ellenére, akár az utolsó percig is kétséges.

Ziva David – ujkelet.live / forrás: wikileaks.org

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.