Magyar–izraeli gazdasági konferenciát tartottak Tel-Avivban

A konferencia

Tel-Avivban az izraeli–magyar kereskedelmi kamara közösen a magyar nagykövetséggel hétfőn közös gazdasági konferenciát szervezett, melyen jelen volt az izraeli üzleti élet számos helyi kiválósága.

A rendezvény középpontjában az autonóm vezetés, vagyis az önjáró autók álltak, az ebben rejlő izraeli és magyar gazdasági lehetőségek felismerése és kihasználása.

Megnyitójában Reuven Schlussel, a kamara vezetőségi tagja az egyre növekvő volumenű magyar–izraeli kereskedelmi kapcsolatokra hívta fel a figyelmet, majd Nagy Andor nagykövet üdvözölte az egybegyűlteket, köztük az első előadást tartó Palkovics László magyar felsőoktatási államtitkárt.

Palkovics László néhány szólt szólt a magyar ipar rendszerváltás óta történt változásairól, majd beszámolt az önjáró autók fejlesztésében elért saját tudományos eredményeiről, illetve a téma jelentőségéről az autóipar, benne a magyar ipar számára. Kiemelte az ilyen járművek fejlesztésének sajátos technológiai, jogi, sőt bűnügyi vonatkozásait, hiszen egy számítógépes program alapján közlekedő autó külső meghekkelése akár komoly veszélyeket is rejthet magában.

Később az EU szakértője, Fernando Luardet az okos városok kínálta lehetőségeket ismertette, az izraeli elektromos autóipar legnagyobb vállalkozása, a Better Place projekt volt vezetője, Mike Granoff pedig a változások kínálta izraeli lehetőségeket elemezte.

Jahal Zilka high-tech kockázati befektető – többek közt a Waze egyik alapítója – az autók jövőbeni külső, internetes kapcsolódásáról szólt, mint a high-tech egyik következő nagy dobásáról. Ennek a jövőt jelképező iparágnak a fejlesztésére már mintegy 150 izraeli start up céget gründoltak, ami világszinten az ezzel foglalkozó cégek mintegy nyolcvan százalékát jelenti.

Igen érdekes meglátásokkal szólalt fel Cvi Marom, a nemzetközi BATM vállalat vezetője, aki szerint a belátható jövőben elsősorban a közösségi közlekedésben fogják helyettesíteni a sofőröket, önjáróvá téve a közlekedésnek ezt a részét, miközben az autógyártás jelentősége a városok túlzsúfoltsága miatt csökkenni fog, hiszen az emberek egyre nagyobb része fogja a tömegközlekedést választani.

A felszólalók
A felszólalók

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.