Ők a legszebb holokauszttúlélők

Fotó: Amir Cohen

Bár egyre kevesebben vannak, idén is megrendezték a holokauszttúlélők szépségversenyét Haifán. Az idős hölgyeknek a hagyományos szépségversenyekhez hasonlóan sminkesek, fodrászok, maikűrösök segítettek abban, hogy magukból a legtöbbet kihozva léphessenek a kifutóra.

A Miss Holocaust Survivor nevű rendezvény azért népszerű, mert a túlélő nők megmutathatják, hogy bármit is tettek velük vagy a családjukkal, ők erősek, szépek maradtak, de legfőképp: életben.

A 89 éves Carmela Ben Yehuda - fotó: Amir Cohen
A 89 éves Carmela Ben Yehuda – fotó: Amir Cohen

“Nekem jutott az a kiváltság, hogy megmutassam a világnak: noha Hitler el akart pusztítani minket, itt vagyunk és élünk. Élvezem ezt a helyzetet” – magyarázta néhány éve az egyik versenyző. Mások viszont fel vannak háborodva azon, hogy a túlélők szépségversenyt tartanak, szerintük ez nem méltó sem hozzájuk, sem az áldozatok emlékéhez. Az tény, hogy a verseny felhívja a figyelmet a nőkre, akik most is ragyognak, akik nem csupán egy számot vagy egy történelemkönyvi lapot képviselnek, hanem egyéniségük, sorsuk, történetük van. Sokuk elfeledve, szegénységben él, és abban reménykednek, hogy a verseny más megvilágításba helyezi őket.

A nyertes, a 75 éves Anna Grinis Sarah Netanjahuval
A nyertes, a 75 éves Anna Grinis Sarah Netanjahuval

“Soha nem szabad megbocsátanunk és elfelednünk, hogy min mentek át ezek az emberek, de úgy vélem, ez nagyon is építő módja annak, hogy megmutassuk, megőrizték szépségüket” – mondta  a verseny egyik szervezője. Idén a 75 éves, orosz származású Anna Grinis nyert.

Forrás: lemon.huVoanews

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.