Ég és föld kapcsolata

A bodrogkeresztúri csodarabbi halálának idei évfordulóján ismét megpezsdült az élet a kis borsodi faluban. A világ minden részéről több ezer vallásos zsidó zarándokolt el a településre, hogy tiszteletét tegye és imádkozzon Steiner Saje sírjánál.

Kelényi László miskolci fotóművész barátunk az Izraelinfó rendelkezésére bocsátotta az eseményen készült felvételeit, és kisfilmje jóvoltából olvasóink is betekintést nyerhetnek a bodrogkeresztúri rabbi, Reb Sájele (1851–1925) jahrzeitjára, azaz halálának évfordulójára.

Steiner Saje állítólag meggyógyította a gyermek Kossuth Lajost, és megjósolta, hogy nagy államférfi lesz. A rabbi emlékét a helyiek is nagy becsben tartják, és büszkék rá, hogy minden évben több ezren zarándokolnak ide. Főként Amerikából és Londonból érkeznek a zarándokok, legtöbben szatmáriak, akik a zsidóság egyik különleges ágához tartoznak. Nem ismerik el Izraelt, mint államot, míg a Messiás el nem jön. Gyakran a palesztinokkal együtt tüntetnek az izraeli hatóságok ellen. Az imádkozók teljes ellátását Amerikából biztosították, a tejtől az ásványvízig mindent az óceánon túlról szállítottak.

A rövid dokumentumfilm bensőséges, ugyanakkor felrázó, és elemi erővel mutatja be a vallásos zsidók zárt, különleges világának egy mozzanatát. Nagy hangsúlyt kap az egyén, mint a közösség alkotóeleme, és a tekinteteken, mozdulatokon való elidőzés kiváló lehetőség, hogy ember-ember, ember-Isten, és élők-holtak kapcsolatán ezúttal szokatlan nézőpontból merengjünk el.

A kisfilmet teljes képernyőn érdemes megtekinteni.

Néhány fotó a kisfilmből:

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.