Etgar Keret varsói lakásában - a világ legszűkebb lakása - fotó: Jakub Szczesny / Flicker

A 150 ezer sékel pénzjutalommal járó magas rangú irodalmi díjat vasárnap (január 21.) adták át Tel-Avivban az írónak a Meghibásodás a Galaxia szélén című könyvéért.

A Szapír-díjat évente ítéli oda az izraeli Szerencsejáték Alap Pinhasz Szapír, az „izraeli gazdaság atyja”-ként ismert miniszter tiszteletére. Ez a legmagasabb összegű és egyben a legismertebb izraeli irodalmi díj, amelyet idén tizennyolcadik alkalommal adtak át. A díj célja a héber nyelvű irodalom ösztönzése, és egy adott könyvnek adható, nem általános írói munkásságért.

Keret díja az is, hogy könyvét lefordítják arab nyelvre és még egy további, általa kiválasztott idegen nyelvre. „A Meghibásodás a Galaxia szélén a globális zavarodottság élményét adja vissza” – írta indoklásában a zsűri. „Izrael csak egy morzsa ebben a hierarchia nélküli világban, amelynek nincs egy meghatározott középpontja, nincs egy irányító eszméje. Etgar Keret nyelvén, és annak látszólagos könnyedségén keresztül nagyon mély szomorúság jön felszínre. Az elidegenülés, a magány és a világban való elhagyatottságunk az, ami a novellák különböző szereplőik egymáshoz köti.” Hozzátették: “Keret a novella műfajából megteremtette korunk kifinomult és elengedhetetlen irodalmi kifejezésmódját.”

Reuven Rivlin államelnök is gratulált Keretnek a győzelemért, ezekkel a szavakkal: „Etgar, kedvesem, aki a világ legkeskenyebb házával és a világ legszélesebb képzeletével rendelkezik, aki megtanít minket arra, hogy mindennapi nyelvezetünkből is egyetemes irodalmat teremthetünk, amely nem ismer határokat, és hogy a legkevesebb szó és a legnagyobb szív harmóniában élhet ugyanabban a személyben.”

Az elsőkönyveseknek járó díjat Aya Kaniuk kapta, ez 40 ezer sékel pézjutalmat jelent, valamint azt, hogy könyvéből 500 példányt az Alap költségére közkönyvtáraknak adományoznak.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.