Illusztráció - fotó: Pixabay
Illusztráció - fotó: Pixabay

Elképzelhető Izraelben, hogy a katonai szolgálatot nem teljesítő, anticionista állampolgárok százezernyi szavazatával Kneszetbe jutott pártot beveszik a kormánykoalícióba?

Egy olyan pártot, melyet körülbelül száz évvel ezelőtt kifejezetten a cionista mozgalom ellenében alapítottak? Amely 1947-ben elutasította az ENSZ felosztási tervét?

Igen.

A fentiek megvalósultak már: először 1977-ben. A jelenlegi kormányban is ott vannak: az egészségügyi tárcát kapták meg. Igaz, a párt delegáltja (Yaakov Litzman) ideológiai okokból csak a miniszterhelyettesi címet volt hajlandó elfogadni.

És akkor a beugrató kérdés után a lényeg: valami történt ma. Valami új.

Az izraeli állampolgárok 20 %-át képviselő arab pártlista vezetője, Izrael történetében először, ma kijelentette: hajlandó lenne belépni egy kormánykoalícióba.

Vannak persze feltételei. Ezek kb. teljesíthetetlenek, de nem is ez a lényeg. A politika világában általában, itt a Közel-Keleten meg pláne, minden alku kérdése.

Történelmi jelentőségű ez a nyilatkozat. Mind az arab, mind a zsidó állampolgárok felé üzenet értékű.

Első alkalommal fordul elő, hogy egy izraeli arab vezető nyilvánosan az együttműködésre tesz ajánlatot.

Talán az sem véletlen, hogy a kormányzó Likud párt épp a napokban csatlakozott ahhoz a szélsőjobboldali keresethez, amely azt kéri a legfelsőbb bíróságtól: tiltsa meg az arab pártok indulását a szeptemberi választáson.

A jelenlegi kormány egyetlen alternatíváját jelentő Kék-Fehér nevű párt vezetője, Benny Ganz viszont hisz a közös érdekek mentén szerveződő, zsidók és arabok számára egyaránt gyümölcsöző együttműködés lehetőségében.

Elképzelhető Izraelben, hogy a katonai szolgálatot nem teljesítő, anticionista állampolgárok százezernyi szavazatával Kneszetbe jutott pártot beveszik a kormánykoalícióba?

Vagy demokratikus jogállam ide vagy oda, különbség tétessék?

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.