Megtartották az első Alija Napot Izraelben

A Kneszet júniusban intézményesítette az izraeli bevándorlás ünnepét. Az ünnep arra az időszakra esik, amikor a hetiszakaszban Ábrahám elhagyja otthonát, hogy Kánaánba, az Ígéret Földjére menjen.

Tegnap az iskolákban a diákok arról beszélgettek, hogy a bevándorlók mit tettek Izraelért. A Kneszet emlékülést tartott, az eseményről megemlékezett az elnöki hivatal és a fegyveres testületek is. A miniszterelnök és a kormány több tagjának részvételével ünnepi koncertet tartottak. Szofa Landver, a bevándorlásért és beilleszkedésért felelős miniszter még az ünnep előtt azt nyilatkozta: „37 évvel ezelőtt alijáztam, amit az a vágy hajtott, hogy felépítsem az otthonomat és családot alapítsak”. A miniszter arról is beszélt, hogy akik alijáznak, azok Mózes és Salamon útján járnak.

Az esemény kapcsán elemzések is készültek. A francia bevándorlókkal foglalkozó civilszervezet megállapította, hogy a kormányzati erőfeszítések ellenére kevesebben érkeznek, mint korábban. 2015-ben 8000 zsidó érkezett Franciaországból, az idei szám várhatóan 4500 körül lesz. Ezért arra kérik a kormányzatot, hogy vegye figyelembe a Franciaországból érkezők speciális igényeit – olvasható a jpost.com összeállításában.

Egy felmérés szerint a francia zsidók 43 százaléka, tehát nagyjából 200 ezer ember akar Izraelbe települni. Ez komoly felkészülést igényel Izraeli részről – hívja fel a figyelmet a szervezet. Az újonnan érkezők merőben különböző nyelvi és bürokratikus körülmények közé kerülnek. Ha más országok jobb feltételeket kínálnak, mint Izrael, akkor elveszíthetik ezeket az embereket, mondják a szakértők. Az egyik legnagyobb kihívás a megfelelő munkahely megtalálása. Ezért már az utazás előtt rengeteg munkalehetőséget mutatnak be az aliját tervezgetőknek, melyeket azok még a mostani otthonukban üldögélve, nyugodt körülmények között átnézhetnek.

Egy másik szervezet, a Jewish Agency a fiatal zsidókat célozta meg, mert bennük látják Izrael jövőjét. Jehuda Sarf igazgató szerint a fiatalokat a szülők is követni fogják. Szerinte nem csoda, hogy kevesebben jönnek Franciaországból, mivel többségük ott szociális bérlakásokban él, és Izraelben nehéz helyzetbe kerülnek, ami a lakhatást illeti. A lakáshelyzet – a nagyon magas árak miatt – az Izraelben élőknek is komoly probléma – emlékeztet Jehuda Sarf.

zsido.com

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.