Kezdőlap Hírek Gazdaság Milliárdos izraeli befektetésért szállt versenybe a Škoda Transportation

Milliárdos izraeli befektetésért szállt versenybe a Škoda Transportation

A német megrendelésre szállítandó szerelvény, egyelőre még rajzon - fotó: skoda.cz

A cseh Škoda Transportation a kínai óriáscéggel, a CRRC-vel karöltve indul az izraeli vasúti nagyberuházásért folytatott versenyben. A kontraktus értéke egymilliárd euró.

A Škoda Transportation cseh vasúti járműgyártó vállalat eddigi legnagyobb értékű megrendelését jelentené az izraeli vonatbeszerzés. Hatvan villamos motorvonat beszerzésére írtak ki közbeszerzési pályázatot összesen egymilliárd euró értékben. A tenderben olyan konkurens világcégekkel, nagyvállalatokkal méri össze erejét a Škoda, mint az Alstom, a Bombardier, a Siemens, a Stadler és a Hitachi Rail.

A Škoda azonban nem egyedül indul a versenyben, segítségére lesz a CRRC kínai nagyvállalat, amely a világ egyik legnagyobb vasúti járműgyártó cégcsoportja (körülbelül 170 ezer munkavállalót foglalkoztat – a Škodánál ezzel szemben csupán hatezren dolgoznak). Ez az első alkalom, hogy a cseh cég kínai nagyvállalattal együtt nyújt be ajánlatot vasútipari tenderen. Az eddigi információk szerint még nem tudni, mikor hirdetnek eredményt, de minden bizonnyal már csak a jövőre. Az izraeli vasúttársaság tervei alapján az első kész vonatokat 2019-re kell, hogy leszállítsa a győztes gyártó.

A jelenlegi szerelvények - fotó: Sebastian Großert / Wikipedia
A jelenlegi szerelvények – fotó: Sebastian Großert / Wikipedia

A megrendelés hatvan, kétszintes villamos motorvonat beszerzéséről szól, konfigurációjukat tekintve négy-, vagy hat kocsis szerelvények plusz a vontató jármű és vezérlőkocsi. Lényegében hasonló vonatok, mint a jelenleg Bajorországba gyártandó Škoda-szerelvények.

A Škodának a CRRC-vel történő jelenlegi együttműködése azon spekulációkat és háttérinformációkat támasztják alá, miszerint a kínai vasútipari óriáscég megvásárolná a nagy múltú cseh járműgyártót, a Škoda Transportationt. A Škoda viszont ezekről a híresztelésektől távol tartja magát, nem nyilatkozik a témában. Tény viszont, hogy a CRRC vállalatot a Škodánál elég jól ismerik, három évvel ezelőtt ugyanis éppen a CRRC építhet Škoda licenc alapján a 15T ForCity típusú villamosokhoz hasonló járműveket Kínában.

Korcsmáros Gábor – IHO

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.