Kétségtelen: a klímaváltozás is terror

Nem csak Izrael égett. A World Resources Institute digitális tűz-térképe

Mindenki számára kétségtelen tény a globális terrorizmusból származó fenyegetettség. A globális felmelegedés okozta klímaváltozást viszont sokan megkérdőjelezik

A World Resources Institute egyik szolgáltatása az a digitális térkép az interneten, amelyen a világszerte pusztító tüzeket tartják számon. Ezekben a nehéz napokban nem árt rámutatni, hogy az elmúlt héten nem csak Izraelben gyulladtak nagy számban tüzek.

A hét elején már lehetett tudni, hogy az elkövetkező napokban erős keleti szél fog tombolni az országban, egészen szombatig. Így is történt, s a levegő megtelt porral és elektromossággal. Talán nincs senki ma Izraelben, akit az elmúlt napokban ne csípett volna meg többször is az a bizonyos elektromos kisülés, aminek sötétben kiválóan látni a szikráját. Az általában Szukotkor kezdődő esők idén még mindig nem érkeztek meg, s az elmúlt években egyébként is csapadékhiányos Izrael növényzete a szokásosnál is szárazabb. S mint tudjuk: szikra + száraz fű = tűz.

fire4Kétségtelen, hogy az időjárási körülmények kedveztek a gyújtogatáshoz. Annak megállapítása, hogy nálunk a tüzek hány százalékát gyújtották felelőtlen, vagy szándékosan ártó kezek, a nyomozóhatóság feladata. Az viszont hiba, ha az egészet a terrorizmusra kenjük ahelyett, hogy komolyan vennénk azt a fenyegetést, amely mára már az első számú gazdasági, biztonsági fenyegetés világszinten: a globális felmelegedés, a klímaváltozás.

Jonathan Aikhenbaum, az izraeli Greenpeace programvezető aktivistája könnyen érthetően elemzi, hogy Izrael a korábbiakhoz képest miért van sokkal inkább kitéve a tűzveszélynek. Ennek egyik sarkpontja a globális felmelegedés. Az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásáról szóló nemzetközi egyezményeket Izrael is aláírta, azok betartása viszont egyelőre késik.

A szervezet facebook-oldalán közzétett poszt szerint éves szén-dioxid-kibocsátásunk (7.9 tonna/fő) majdnem kétszerese a világátlagénak (4.5 tonna/fő).

Remélhetőleg stratégiai fenyegetésekkel foglalkozó biztonsági szakembereink nem szkeptikusak a globális felmelegedés folyamatának valóságát illetően, s ennek megfelelően a klímaváltozást is elsődleges fenyegetésként kezelik.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.