Divatozik a Likud

154
Politikusdivat

Van-e férfiasabb, megnyerőbb, mégis sportosan könnyed, s egyben a helyi időjárást kiválóan tükrözőbb darab egy divatos fekete tollkabátnál?

Mose Bugi Jaalon a kneszetben
Mose Bugi Jaalon a Kneszetben

Az azóta menesztett Mose alias Bugi Jaalon vezette be még tavaly: fekete steppelt pehelykabátban jelent meg a Kneszetben. Talán védelmi miniszterként éppen a terepre készült két szavazás között, talán csak nagyon laza volt és otthon felejtette az öltönyét, ami amúgy sem passzolt szép új tollkabátjához, talán a Kneszet plenáris üléstermének a fűtése akadozott. Ezt már soha nem tudjuk meg, de divatot teremtett, eleinte csak biztonsági vonalon.

 

Gilad Erdan
Gilad Erdan

Elsőként Gilád Erdán belbiztonsági miniszter követte. Ő elsősorban utcai viseletnek tekinti a fekete tollkabátot, s konzervatívan mindig legalább félig felhúzza cipzárát. Erdán pont ugyanolyat vett, mint Bugi Jaalon, eredetiséggel igazán nem vádolható, de hát politikusként sem a merész húzások jellemzik. Amikor Erdán kiválasztotta új kabátját, talán megirigyelte Bugi kevésbé vaskalapos politikus személyiségét, szélesebb látókörét, értékválasztásait is. Lenne mit követnie, hiszen Jaalont, a tavasszal menesztett ex-kibucnyik védelmi minisztert néhány éve még költészeti fesztiválon is látni lehetett Jeruzsálemben a közönség soraiban szerényen üldögélve, ahol pedig éppen olyan ritka madár a politikus, mint a fehér holló.

Cahi Hanegbi
Cahi Hanegbi

A mindig trendi Cahi Hanegbi is hamar felfigyelt a divat változására. Talán ez is az utóbbi éveket jellemző szoros igazodásának jele lehet, hiszen a Likudhoz való visszatérése ellenére sokan máig sem bocsájtották meg neki, hogy annak idején Saronnal együtt elhagyta a pártot, és átigazolt a Kadimába. Ő is ingre húzza a fekete egyen-dzsekit, és zárt térben is mutogatja, nyilván mint hűségének, odatartozásának jelét. Egy Likud frakcióülésen is ezt viselte öltöny helyett, de túlzásba vitt buzgóságával magára vonta Benjámin Netanjahu miniszterelnök haragját, aki szereti megadni a módját a dolgoknak, szigorúan követi a dresszkódot, s ezt elvárja pártjának vezetőitől is.

Benjámin Netanjahu dzsekiben
Benjámin Netanjahu tollkabátban

Netanjahu egy kicsit ebben is különb a pórnépnél, megpróbál a többiek fölé magasodni. Az ő új fekete steppelt tollkabátja 190 dolláros Mountain Hardwear márka, míg a többieké a szerényebb, 70 dolláros Uniqlo-s  változat – ahogy erre a ynet is felhívta figyelmünket.  Sokba van nekünk, egyszerű adófizetőknek kormányfőnk állandó eleganciája, ahogy erről például általunk kifizetett New-York-i fodrász számlája is tanúskodik, de cserébe egy mindig tip-top, naprakészen divatos, és rendkívül igényesen öltözködő miniszterelnökkel dicsekedhetünk, aki csakis utcai viseletként hordja fekete dzsekijét, miközben gondosan egyre magasabb homlokára fésülteti ritkuló haját.