Helló, kedves fiunk! – Levél leendő gyermekünkhöz

Fotó: Czabán Máté

Ha olvasod ezt a levelet, akkor már bizonyosan tudod, hogy az édesapáid téged szeretnek a legjobban az egész világon.

Tudom, hogy az élet nem mindig könnyű – nekünk sem volt mindig az. Mint tudod, Izraelben születtem és nőttem fel, a másik édesapád pedig, Kristóf, Magyarországon született és nőtt fel.

Egyik hazánkban sem igazán fogadtak el minket meleg párként vagy családként. Bonyolult és kimerítő volt az a próbálkozás, hogy Kristófot, apádat törvényesen Izraelben tarthassuk, mint „nem elég zsidót”, és bár házasok voltunk, házasságunkat az izraeli kormány és törvény nem ismerte el.

Ahogy tudod, végül úgy döntöttünk, hogy elhagyjuk barátainkat és családtagjainkat, Tel-Avivot, szeretett, kényelmes lakóhelyünket, és Görögországba költözünk, csak azért, mert elegünk lett az izraeli szabályokból és a bürokráciából.

Időközben a dolgok Magyarországon is hihetetlenné váltak, a kormány új törvényt fogadott el –  betiltotta az LMBTQ tartalmat az iskolákban, reklámokban, televízióban, ami azt jelenti, hogy nem folytathatták az oktatást az olyan családokkal kapcsolatban, mint a miénk.

De amint a kormányok és a politikai vezetők nem maradnak örökké, elmentek egyesével mind: Donald Trump, Bibi Netanyahu, Orbán, Erdoğan, Putyin meg a többiek.

Lassan-lassan az egész világ megtelt új emberekkel, új energiával és új szándékokkal, amelyek gyökeret vertek és igazságosságon, egyenlőségen, tiszteleten és ami a legfontosabb: szereteten alapultak.

A világ még soha nem volt ilyen szép és békés, az emberek rájönnek, mennyire felesleges a gyűlölet egymás iránt, nincs többé rasszizmus, megkülönböztetés, és nincs többé háború.

Ezen a ponton apád és én úgy döntöttünk, hogy világra hozunk téged – hiszen akkorra megértettük, miért nem tehettük ezt meg korábban –, és bizonyosak vagyunk abban, hogy a világ megérdemel egy mesés és nagylelkű embert, mint amilyen te vagy.

Szeresd az életet, kisfiam. Ne vegyél semmit természetesnek, örök ajándéknak. Sem az életet, sem a természetet, sem az állatokat – mindenért tenned kell valamit. És a szeretetet is akkor kapod, ha szeretetet adsz. Mi pedig szeretünk, és mindig szeretni fogunk téged.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.