Fazekas Sándor a mezőgazdasági és élelmiszeripari együttműködés fejlesztéséről tárgyal Izraelben

Tárgyalás - fotó: a magyar nagykövetség Facebook oldala

Fazekas Sándor a mezőgazdasági és élelmiszeripari együttműködés fejlesztéséről tárgyal Izraelben, a földművelésügyi miniszter három napos látogatásának második napján, kedden részt vett az Israfood nemzetközi élelmiszer- és vendéglátóipari kiállításon.

magyarpult“A magyar standon megjelenő sokszínű kínálattal remélhetőleg tovább tudjuk növelni az elmúlt években megduplázódott külkereskedelmi forgalmat”- hangsúlyozta a miniszter az MTI tudósítójának. “Izrael igényes és ígéretes piac, ahol van helye a legmagasabb fogyasztói elvárásoknak is megfelelő magyar termékeknek” – tette hozzá.
Fazekas Sándor részletes konzultációkat és szakmai egyeztetéseket folytatott a Yatir erdészeti kutatóintézetben, ahol tájékozódott az Izrael déli részén folyó sivatagi erdősítésről. E térségben, ahol az évi csapadék mindössze 200-250 milliméter, összefüggő erdőségeket hoznak létre.

“Mivel Magyarországot is érintik a klímaváltozás hatásai, komoly hasznát tudjuk venni az izraeli tapasztalatoknak, s az erre épülő szakmai, erdészeti együttműködésnek” – közölte a miniszter. “Perspektivikus együttműködés alakulhat ki a szakmai műhelyek között, mely mindkét fél számára előnyökkel jár” – tette hozzá.

Mivel a mediterrán térségben, így Izraelben is komoly problémát jelentenek az erdőtüzek, a magyar agrárminiszter felajánlotta azon magyar tapasztalatok átadását, amelyek a tüzek megelőzésében rendelkezésünkre állnak.
A magyar delegáció látogatást tett az egyik legnagyobb tejhozamot adó kibuc tehenészetében.

A hivatalos látogatás keretében a Volcani Kutatóintézetben az élelmiszer-veszteség elkerülése érdekében született újfajta tartósítási eljárásokat tanulmányozták, például az olyan csomagolás technológiát, amely megőrzi a termék természetes nedvességét, illetve az olyan eljárásokat, amelyek meghosszabbítják a termékek eltarthatóságát.
Fazekas Sándor elmondta, hogy Izraelben komoly kutatások zajlanak a már megtermelt élelmiszer mintegy harminc százalékát jelentő, a betakarítást követő veszteségek csökkentése érdekében.

kiallitas fotó: a magyar nagykövetség Facebook oldala
Kiállítás – fotó: a magyar nagykövetség Facebook oldala

A Magyar Nemzeti Kereskedőház izraeli irodáját vezető Forgács György részletesen ismertette a kétévente megrendezett Israfood idei magyar kínálatát. Elmondta, hogy Izraelben különlegesnek számító termékeket próbálnak bemutatni, például egy olyan édességet, amelyben a szárított zöldségeknél mézzel helyettesítik a vizet, vagy egy szobahőmérsékleten tárolható száz százalékos gyümölcslevet.

“Izraelben divatos, tartósítószer nélkül készülő bio, prémium termékeket hoztunk ki, melyeket az egészségtudatos, igényesebb felhasználói csoportoknak szánunk” – hangsúlyozta.

A kiállításon Magyarországot a logisztikai technológiát kínáló IRG System, a Nyírfacukor Kft., a talajjavító szereket gyártó Fertechnik, a Primus ásványvizet kínáló Bonaventura Gold Kft., a bor és pálinkakészítési technológiát és gépeket áruló Hagyó Kft., a Garden Juice, a zöldség-csemegét előállító Nadaps Kft. és a kóser és halal húsok készítésével, vágásával foglalkozó Kapos Ternero Kft. képviseli.

Az egyik kiállító, a Nyírfacukor Kft. termékeit kínáló Csigi József export menedzser az MTI tudósítójának kifejtette, hogy céljuk az új piacon való részvétel első izraeli megjelenésükkel. Különleges édesítőszerrel készülő árujuk nem tömegtermék, hanem plusz értéket képviselő, korszerű termék, amely piacra találhat az igényesebb izraeli fogyasztók körében.

MTI