Felfedi zsidóságát az egyiptomi tévésztár

Karim Kaszem Mona Elshazly tévéműsorában - YouTube képernyőkép

Karim Kaszem egyiptomi televíziós színész a múlt héten, élő felvételen fedte fel zsidóságát egy beszélgetős műsorban.

Az egyiptomi színész elmondta, hogy gyerekkorában, amikor a fukar, nagyorrú zsidókat szidta, a nővére árulta el neki, hogy anyai ágon ők is zsidók.

A 30 éves sztár, akinek apja muzulmán, de anyja zsidó volt, Mona Elshazly műsorában elmondta, hogy kisfiú volt még, amikor egy nap az iskolából hazafelé tartva a nővérének arról panaszkodott, hogy mi mindent csináltak a zsidók, akik egyébként fukarok és nagyorrúak. Ekkor a nővére ránézett, és azt mondta: „Karim! Hát nem tudod? Az anyukád zsidó!”

Kaszem azt is elmondta, hogy gyerekkorában szégyellte a zsidóságát, és azt is, hogy a családja megünnepelte a keresztény és muzulmán ünnepek mellett a zsidó ünnepeket is. A titka nyilvánosságra hozásával azonban lekerült a teher a válláról.

Karim Kassem a tévéműsorban - YouTube képernyőkép
Karim Kaszem Mona Elshazy tévéműsorában – YouTube képernyőkép

Számos rajongó megdicsérte Kaszem döntését, amellyel a nyilvánosság tudtára adta származását, és amely, ahogyan mondta, megerősítette a saját generációja jövőbe vetett hitét. „A pozitív reakciók rengeteg pozitív energiát adtak nekem. Gyerekként úgy éreztem, mintha egy fekete bárány fia lennék, de ma azt mondhatom, hogy büszke vagyok arra, aki vagyok.”

Kaszem néhai édesanyja a fogyatkozó zsidó közösség tagja volt, amelynek fénykorában, 90 évvel ezelőtt mintegy 80.000 tagja volt, de azóta a szám kevesebb, mint 40-re csökkent. Az egyiptomi televízió gyakran ábrázolja a zsidókat fukarnak és nagyorrúnak.

Forrás: Times of Israel

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.