Mennyi terror volt a tűzben?

Tűz - fotó: Matthias Ripp / Flickr

A tüzeket eloltották, már az eső is leesett, lánglovas politikusaink más elfoglaltság után néznek. Ami tevékenységük után maradt, az nem pusztán a leégett föld, de felszántott, és sóval beszórt vidék. Mielőtt a köztudatban végképp téves kép rögzülne az úgymond „gyújtogatós terrorról”, nézzünk utána, mit tudunk róla ma.

Nem egész két hete még a föld is rengett a szenzációs címszavaktól: „gyújtogatós intifáda”, „gyújtogatási hullám”, „több tucat gyújtogatós terrorcselekmény”. Bennet kitagadta a tetteseket, Netanjahu röviden „gyújtogatós terror”-ról beszélt, és az újságírókat meglepve fényképes interjúk hosszú sorára készen járta a hősies hátteret nyújtó lángoló helyeket. Törvényjavaslatok születtek a szokásos felhívásokkal az állampolgárság elvételéről, házak lerombolásáról. A közösségi portálokon arab falvak felgyújtására szólítottak fel (ezrével), a Kneszet pódiumán Oren Hazan öngyújtójával játszadozva mondta: „Ideje, hogy megérdemelt választ kapjanak… szemet szemért, ez nem a valóságtól távoli dolog.” Herzog az alkalmat kihasználva a kormányt támadta a gyújtogatós támadásokra való felkészületlenség miatt. A napi beszéd tárgya ezek nyomán nem meglepő: „A zarabok mérgezik a kutakat felgyújtják az országot. (Nem azt mondom, hogy minden zsidó arab gyújtogat, mert közöttük is vannak jó emberek.)”

Lángokban az ország – Izraelinfo képek és videók

Elszórtan hallatszottak józan hangok, melyek kétségbeesetten azt kérték, várjuk meg a vizsgálatok eredményét, ne gyanúsítsunk egész társadalmi csoportot. Az Izraelinfo is igyekezett felelősen hozzáállni (például itt), ezzel együtt nehéz, szinte lehetetlen észnél maradni a tömeghisztéria kellős közepén. E sorok írója is elkövette azt a hibát, hogy ellenőrzés nélkül, sietősen továbbított egy képet a sok között, amit nem lett volna szabad. A kép a “gyújtószerkezetek használatának bizonyítéka” lett volna, noha első ránézésre gyerekek játékának tűnt. Mint kiderült, nem csak első ránézésre tűnt gyerekek játékának, hanem az is volt. Ha az első ránézés megtörtént volna…

Még nehezebb, szinte már mazochizmus nyíltan kiállni a hisztérikus gyanúsítgatás ellen. Különösen, ha vezetőink gondosan táplálják a lángokat – nem, nem a valódiakat, hanem a gyűlöletét. Vezetőink Tiszaeszlárra vezetnek bennünket…

Csak képzeljük el egy pillanatra, hogyan éreznénk magunkat most, ha azokban a napokban a vezetés valóban felelősségének teljes tudatában vezetett volna? Ha a lángok oltása közben felhívják a figyelmet arra a gyönyörű segítségre, amit emberek egymásnak adnak? Az egymás után nyíló fórumokra, a százával-ezrével érkező felajánlásokra, és a privát szerveződésre, melyekben családok saját otthonaikat nyitották meg azok előtt, akiknek háza leégett – nemzetiségre való tekintet nélkül. A környékről érkező segítségre Törökországból, Jordániából, Egyiptomból és a Palesztin Önkormányzattól. Az együttműködésre, ami nem csak katasztrófa idején lehetséges, amire nem csak ilyenkor van partner.

Kétségtelen: a klímaváltozás is terror

Számokban:

November 18. és 26. között 1773 tűzesethez vonult ki a tűzoltóság (ezek közül 39 eset számított nagynak, ezek jól látszanak a műholdas felvételeken – ld. lent a hozzáfűzésben). Az összes tűzesetből 25-nél merült fel a gyújtogatás gyanúja. A tűzoltóság mindig minden tűzesetet kivizsgál, és amennyiben bűnügyre utaló jeleket találnak, a rendőrség folytatja a nyomozást. Az összesből 90 tűzesethez riasztották a rendőrséget, 40 esetben indult rendőrségi nyomozás különböző okok miatt: felelőtlenség, gyújtogatási kísérlet és gyújtogatás. 39 gyanúsítottat tartóztattak le, egy részük izraeli arab, másik részük a Területeken él. Zsidók őrizetben tartásáról nem szól a fáma, ezzel együtt pl. a Jeruzsálem környéki tüzet egy jesiva diákjai okozták kirándulásuk során, továbbá két katonai bázis égő cigaretta eldobása nyomán égett le – a felelőtlen dohányosok katonák voltak. Az első napokban a tüzek nyomán gyanúsítottak között egyenlő arányban szerepeltek arabok és zsidók.

A letartóztatottak közül e hét elején tízen voltak még őrizetben, a többieket feltétel nélkül szabadlábra helyezték. Köztük azt a fiatal újságírót is Rahatból, aki az izraeli tüzeken örvendezők ellen írt szatirikus választ… uszítás gyanújával letartóztatták, bíróság elé került, majd a harmadik fellebbezés során végre olyan helyre került az ügye, ahol ismerték a szatíra fogalmát… Azt a földművest is elengedték a Területeken, aki saját földjén, saját háza közelében, a legközelebbi zsidó településtől pár kilométerre égette el a gazt, s gondosan őrizte a lángokat, a tűz nem terjedt el… a róla készült katonai felvétel (mely nagy nyilvánosságot kapott a médiában) volt az ütőkártya azok kezében, akik „nemzetiségi hátterű gyújtogatási hullám”-ról ordítottak beszéltek.

Vádirat eddig három esetben készült: egy esetben egy Um el Fahem-i lakos gyújtotta fel a szemetet a háza mellett, mert megunta, hogy a városháza nem távolítja azt el; más esetben három Dir el Hana-i fiatal ellen, akik szórakozásból felgyújtották az erdőt a településük közvetlen közelében; harmadik esetben biztonsági információ alapján egy Dzsaszer el Zsarka-i lakost gyanúsítottak a Maagan Michael melletti tűzzel, majd kiderült, hogy nincs köze a dologhoz. (A férfit mindenesetre kitoloncolták a Területekre, mert nincs tartózkodási engedélye. A határozattal családjától, feleségétől és gyermekeitől szakították el, de ez már más témakör…)

A haifai és a zihroni nagy tüzek esetében nem tartóztattak le senkit, gyanúsítottak nincsenek, továbbra sem egyértelmű, hogy egyáltalán gyújtogatásról volt-e szó.
Egyik nyomozás sem vezetett nemzetiségi hátterű gyújtogatási szándék gyanújának megalapozásához.

Források:

Mako – Tűzhullám: mi maradt a kijelentésekből?

Haaretz – A rendőrség az adóhivatal bejelentése ellen: egyik tűzesetnél sem állapítottak meg nemzetiségi hátteret

Haaretz – Tűzoltóság: gyújtogatás gyanúja az 1773-ból legalább 25 tűz esetében

Sziha Mekomit – Egy héttel utána: nincs tényalapja a “gyújtogatós terror”-ról szóló kijelentéseknek

***

Hozzáfűzés:

A SUOMI NPP, a TERRA és az AQUA műholdak naponta egy-egy kört tesznek a Föld körül, a sok magukkal cipelt szenzorral együtt. A SUOMI egyik szenzora a VIIRS, ami tűzérzékeléssel foglalkozik. A TERRA és az AQUA a MODIS szenzorait hordozza, melyek a földi növényzet (elsősorban fás növényzet) változásait rögzítik. A műholdak adatai a honlapjaikon is megtalálhatók, a Global Forest Watch Fires oldala pedig mindkét program szenzorait összesítve ad képet az 1 km²-nél nagyobb területet érintő tüzekről.

A Global Forest Watch Fires lapján így nézett ki az említett hét Izraelben:

Izrael / Global Forest Watch Fires
Izrael / Global Forest Watch Fires

A Földközi-tenger körül:

Földközi-tenger / Global Forest Watch Fires
Földközi-tenger / Global Forest Watch Fires

A Közel-Keleten:

Közel-Kelet / Global Forest Watch Fires
Közel-Kelet / Global Forest Watch Fires

A Földön:

Föld / Global Forest Watch Fires
Föld / Global Forest Watch Fires

Mint minden Vélemény rovatban megjelent cikk, az itt közölt írás is kizárólag a szerző magánvéleménye, nem feltétlenül tükrözi az Izraelinfo álláspontját.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.