Megvárják Trumpot a törvénytelen ciszjordániai telepeket utólag legalizáló törvénnyel – lapértesülés

Izraeli település Ciszjordániában - fotó: wikipédia

Csak Barack Obama amerikai elnök januári távozása után szavazza meg az izraeli parlament, a kneszet a Ciszjordániában létrehozott törvénytelen izraeli telepek utólagos legalizálásáról szóló törvényt – közölték kormányközeli források a The Jerusalem Post című angol nyelvű izraeli újsággal.

Az ellenmondásos törvényt azért nem terjeszti a kormány második és harmadik olvasatban a törvényhozók elé Donald Trump új amerikai elnök beiktatásáig, mert Benjámin Netanjahu miniszterelnök attól tart, hogy ha a kneszet már decemberben végleg megszavazná, akkor Obama támogatna, illetve nem vétózna meg egy Izrael elleni döntést az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

Ezért a The Jerusalem Post honlapja szerint Avigdor Liberman védelmi miniszter javaslatára kivárják Donald Trump január huszadikai beiktatását az új törvényjavaslat további szavazásaival.

A telepek legalizálásáról szóló törvény Aviháj Mendelblit államügyész szerint alkotmányellenes, ellentétes mind az izraeli, mind a nemzetközi törvénykezéssel, és ezért nem vállalta képviseletét fellebbezés esetén a legfelsőbb bíróság előtt. Az Izraelben alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bíróság várhatóan meg fogja akadályozni az új jogszabály érvénybe léptetését.

Csütörtökön az Európai Unió, Németország, az Egyesült Államok és az ENSZ is elítélte, hogy előző éjjel első olvasatban megszavazták az indítványt.

A törvényt , amely palesztinok magántulajdonban lévő földjeinek utólagos kisajátításával mintegy négyezer telepeslakást legalizálna, a Ciszjordániában, a jövendő palesztin állam területén élő telepeseket támogató Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) nevű párt kezdeményezte és erőltette rá a kormányra.

MTI