Mindenki zsidó: bebizonyosodott, hogy a drúzok is

Drúzok Izraelben - fotó: Wikipédia

A drúzok nemzeti-vallási kisebbség mindig is különösen hűséges volt Izrael államához. Egy genetikus kutatásai szerint a génkészletük ráadásul éppen a miénkhez, az askenázi zsidókéhoz áll a legközelebb.

Szép Ernő prófétának bizonyult, amikor híres kupléjában előre megénekelte, „hogy itt mindenki izraelita, / Zsidó a pápa és zsidó a czápa / Abbáziába,! Abbáziába.” És nem csak Abbáziában és nem csak a cseroki indiánok között, de még a Közel-Keleten is.

A drúzok egy roppantul zárt, különös népcsoport, amelynek tagjai döntő részben Izrael északi részén, Libanonban és Szíriában élnek. Az Izraelben élő drúzok az államhoz különösen lojális nemzeti-vallási kisebbségként már az államalapítástól fogva szolgálnak a hadseregben, részt vesznek az ország védelmében is.

A drúz vallás az első évezred végén születik meg, a síita Fátimida-dinasztia alatt élő Egyiptomban, később innen húzódnak északra, ahonnan a sok tekintetben Marco Polót is megelőző, 12. századi nagy zsidó utazó, Tudelai Benjámin is beszámol róluk.

Drúzok Izraelben - fotó: Wikipédia
Drúzok Izraelben – fotó: Wikipédia

A síita iszlámból kiszakadó, hindu, zsidó és keresztény hatásokat egyaránt felmutató vallásuk tanításairól viszonylag keveset lehet tudni, eredetükre azonban új fényt vet egy izraeli tudósnak a Scientific Reports-ban nemrég megjelent tanulmánya.

Az Egyesült Királyságban tanító izraeli tudós, Dr. Eran Elhaik legújabb kutatásai szerint ugyanis nagyon úgy tűnik, hogy genetikailag a drúzok jóval közelebb állnak az askenázi zsidókhoz, mint bárkihez a Közel-Kelet népei közül.

Feltevése szerint az askenázi zsidók ősei egykor a mai Törökország északkeleti részén együtt éltek a drúzokéival: itt és ekkor keveredhetett össze a két közösség, mielőtt elváltak egymástól.

„A drúzok és a zsidók eredete közös” – summázta kutatásait Dr. Eran Ehalik, hozzátéve, hogy már a Tudelai Benjámin is említést tett a két nép közötti vonzalomról. Szóval lehet, hogy nem csak fogadott testvérei a drúzoknak a zsidók Izraelben, hanem édestestvérek vagyunk. Ha így van, akkor sok szeretettel köszöntjük drúz barátinkat a zsidó nép közvetlen családjában, amely, lám, egyre csak gyarapszik.

mazsihisz.hu

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.