Trump: Az ENSZ csak egy klub, melynek tagjai jól szórakoznak

Donald Trump - fotó: Gage Skidmore / Flickr

Néhány nappal azután, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa az Egyesült Államok tartózkodásával elfogadott egy határozatot, amely elítéli az izraeli telepbővítéseket Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben, Donald Trump megválasztott amerikai elnök Twitter-profilján lenéző megjegyzést tett a világszervezetre. Azt írta: az ENSZ nem több mint egy klub, amelyben a tagok jól szórakoznak.

Az ENSZ-nek „óriási lehetőségei lennének, de mostanra olyan lett, mint egy klub, amelyben a tagok összejönnek, beszélgetnek és jól szórakoznak. Szomorú!” – fogalmazott hétfői bejegyzésében Donald Trump.

Hivatalba lépésének napjára utalva Trump pénteken figyelmeztetett: „Ami az ENSZ-t illeti, január 20. után másképp lesznek a dolgok.”

Barack Obama amerikai elnök és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök viszonya mindig feszült volt, de azáltal, hogy most az amerikai ENSZ-nagykövet tartózkodott a BT-beli pénteki szavazáson – nem pedig megvétózta a határozatot, mint korábban sokszor – Netanjahu szemében Obama az eddigi legbarátságtalanabb lépést tette. A szavazás előtt Trump követelte, hogy Washington ezúttal is vétózza meg az izraeli telepbővítéseket elítélő határozattervezetet.

Az, hogy Trump bírálta az ENSZ-t, nem egyedi. Miközben a világszervezet felbecsülhetetlen értékű humanitárius és békefenntartó műveleteket végez szerte a világon, bürokratikussága miatt gyakran bírálják. Míg bizonyos nyugati kormányok azzal vádolják, hogy nem hatékony és erélytelen, a fejlődő országok azt mondják: a gazdag országoknak sokkal nagyobb befolyása van rá, mint a szegényebbeknek.

MTI

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.