Ötven év múlva: 25 millióra nőhet Izrael népessége

Reuven Rivlin elnök az Egyesült Államokból érkező új olék csoportját fogadja a Ben Gurion repülőtéren, 2014 - fotó: Mark Neyman / GPO

Elképesztő adatokat közölt az izraeli statisztikai hivatal: az ország népessége 2056-ra akár 25 milliósra is nőhet és addigra már ultraortodox lehet minden harmadik lakosa. Franciaországból idén kevesebb, Oroszországból több zsidó érkezett idén: ezzel az oroszok átvették a vezetést.

Izrael nyolcmillió 600 ezer lakossal fordult rá a 2017-es évre, 2%-kal, 167 ezer fővel nőtt tavaly az ország népessége, nagyjából annyival, mint az előző években. A fejlett világban Izraelben a legmagasabb a születésszám, egy családnak átlagosan 3 gyermeke van, az arab állampolgárok esetében ez jellemzően magasabb, az ultraortodox közösségben pedig hozzávetőleg a duplája. Az ultraortodoxok aránya ezért folyamatosan nő a népességen belül, ha a trendek hosszabb távon is folytatódnak, akkor 2065-ben az addigra a legmerészebb számítások szerint akár 25 millió lakója közül minden harmadik közülük kerülhet ki. Az ő bevezetésük a munkaerőpiacra annak ellenére is komoly nehézségeket jelenthet majd, hogy a legutolsó hírek szerint egyre több ultraortodox fiatal vesz részt a felsőoktatásban. Az ország mérete, a lakhatás már jelenleg is súlyos problémái, a közlekedés megszervezése is rendkívül súlyos kihívások elé állíthatja majd Izraelt a következő évtizedekben, a rendkívüli növekedés súlyos válságokhoz is vezethet számos szakértő véleménye szerint.

A tavalyi növekedéshez valamelyest hozzájárult a kivándorlás is, amely mérséklődött ugyan valamelyest az előző évhez képest, de így is több tízezer 2016-os érkezőt kell majd integrálnia Izraelnek. Idén már nem Franciaországból, a világ második legnagyobb diaszpóra-közösségéből (az első természetesen az Egyesült Államok) érkeztek a legtöbben, hanem Oroszországból, az ő számuk idén 6000-ről 7000-re nőtt és valamivel még az Ukrajnából érkező zsidók 5500 fős csapata is meghaladta a francia alijázók számát, amely 5000-re esett vissza. Az Egyesült Államokból alig 3000 zsidó költözött tavaly Izraelbe. Európából érkezett tavaly az Izraelben új életet kezdők bő háromnegyede. Vigyázzon rájuk az Örökkévaló.

mazsihisz.hu
Forrás: ynetnews

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.