Több ezren tüntettek az Azaria-ügy nyomán a társadalom egységéért

Tüntetés Tel-Avivban (illusztráció) - fotó: Wikipédia

Több ezren tüntettek szombat este Tel-Avivban az Azaria-ügy nyomán megjelent uszítás ellen, a nemzeti egységért és a megfenyegetett vezérkari főnök melletti szolidaritás jegyében – jelentette vasárnap a ynet.

Egy civil felhívás nyomán ezrek gyűltek össze szombat este Tel-Aviv legnagyobb terén, a központi Rabin téren, hogy jelenlétükkel tiltakozzanak az utóbbi napokban Izraelt megrázó erőszakos, és a hadsereg vezetése ellen is uszító megnyilvánulásokkal szemben, s erősítsék a társadalmi szolidaritást.

Az izraeli katonai bíróság szerdán emberölés miatt bűnösnek mondta ki Elor Azaria őrmestert, aki tavaly március 24-én Hebronban agyonlőtt egy már ártalmatlanná tett, sebesülten a földön fekvő palesztin késelő merénylőt. Az őrmester ügyvédei azzal érveltek, hogy Azaria azért adta le a halálos lövést, mert úgy érezte, hogy a támadó, Abdel-Fattáh as-Sarif továbbra is veszélyt jelent, s attól tartott, hogy robbanómellény lehet rajta. A bíróság azonban nem találta megalapozottnak ezt az érvelést. Az ügy élesen megosztja az izraeli közvéleményt, olyannyira, hogy az interneten számos, az ügyben ítélő bírók és a vezérkari főnök elleni fenyegetés is megjelent.

A szombat esti tüntetést egy Ziv Silon nevű, egyik karját elvesztett, sebesült tartalékos kapitány kezdeményezte egy Facebook-bejegyzéssel. Azonban a tüntetést félbe kellett szakítani, mert egy, a katona felmentéséért harcoló fiatalember beszédet akart mondani a színpadról, és mivel önként nem távozott, végül a rendőrséggel vezettették el. Egy tüntetőket gyalázó, Azaria szabadon engedését követelő csoport is megzavarta a demonstrációt, őket is a biztonságiak távolították el.

Már az ítélethirdetés közben mintegy száz ember tüntetett Elor Azaria felmentéséért a bíróság épülete előtt. A demonstrálók az ítélethirdetés után a vezérkari főnököt fenyegetve azt kiabálták, hogy “Gadi Ejzenkot, légy óvatos, Rabin barátot keres” – utalva az 1995-ös Rabin-gyilkosságra, amikor egy jobboldali fiatal agyonlőtte Jichák Rabin miniszterelnököt, hogy ezzel megakadályozza az izraeli-palesztin békefolyamat továbbvitelét.

- Hirdetés -

Az utóbbi napokban többeket letartóztattak a közösségi médiában közzétett, a bírák és Ejzenkot elleni uszító bejegyzésekért, és be nem jelentett, Azaria érdekében szervezett, erőszakosan utakat elzáró tüntetéseket oszlattak fel. A fenyegetések miatt védő őrizetet rendeltek el az ügyben eljáró katonai bíróknak és a vezérkari főnöknek.

A Jediót Ahronót című újság felhívására szombat este közös fényképet készített és támogatásáról biztosította Gadi Ejzenkotot Izrael öt korábbi vezérkari főnöke.

MTI

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.