7 klassz dolog, amit az izraeli tengerparton csinálhatunk

1Munka után/helyett irány a tenger!

Több izraeli nagyvárosban a strandszakasz a város szerves részét képezi, nincs is jobb, mint egy kiadós pancsolással, naplemente bámulásával lezárni az amúgy stresszes munkanapot!

2Sport a tengerparton

Izraelben nemzeti sport a tengerparti matkot (a pingpong és a tollaslabda kereszteződéséből született játék), de népszerű a strandfoci, a strandröplabda is. A partisétányon még a nap legmelegebb órájában is találsz néhány megszállott futót, a parton felállított tornapályák ritkán üresek és ha az időjárás kegyes, hullámlovasok és szörfösök lepik el a megfelelő öblöket.

3Családi piknik a parton

Szombaton a családosoké a strand, reggel a hűtőládába kerül minden, ami a pénteki vacsorából megmaradt és irány a part, ahol a szülők a gyerekekkel együtt örülnek a napsütés és a homok áldásos hatásainak. Főleg, ha sikerül belőle a lehető legkevesebbet hazavinni.

4Tengerparti éttermek

Üres hassal még a csodálatos panoráma sem élvezhető. A parton számtalan étterem, bár kínál jobbnál jobb fogásokat, s miközben a legfinomabb falatokat kóstolgatod, a tenger lágy hullámai andalítanak, vagy csak elmerenghetsz a naplementét figyelve.

5Éld át a ritmust

A tel-avivi tengerpart nem a csendességről ismert. Itt mindig történik valami, valami jó hangos. Például hirtelen feltűnik néhány dobos és észre sem veszed, máris elragadt a ritmus, egy spontán koncert közepén találod magad, és a zajtól még a saját gondolataidat sem hallod.

6Csúcsra fel, mélybe le!

Néhány elvetemült kitűzte maga elé a célt, hogy bejárja Izrael sziklásabb partszakaszait és a hullámokat felülről is megcsodálja. Mondják egy bolond százat csinált, az izraeli fiatalok között egyre népszerűbb a sziklamászás+strandolás kombó. Lelkük rajta, én maradok a part simogató homokjában.

7Beach party

Na, ez az igazi izraeli tömegsport! Jalla balagan, üvöltő zene és már riszáljuk így is – úgy is. Mindegy hogy hány éves vagy, mi a foglalkozásod, ha a parton megszólal az izraeli popzene, egyszer csak azt veszed észre, hogy jár a lábad és mozdul a csípőd, és már el is kapott a party láz. Nincs menekvés, ne is próbálkozz!