Az Izraelinfo olvasóinál Soros György az év embere

Az elmút év utolsó napjaiban szavazásra invitáltuk olvasóinkat arról, ki legyen az általunk felsorolt 10 meghatározó személyiség – jelenség – közül az, akit a magunk mögött hagyott 2018-as évben a leginkább fontosnak tartottak.

Soros György – fotó: wikipedia

153 bátor szavazó döntése alapján Soros György filantróp lett az Izraelinfo Év Embere 2018-ban, megelőzve Benjamin Netanjahut (30 szavazat) és az előkelő harmadik helyen végzett haifai polgármesternőt, Einat Kalish-Rotemet (19 szavazat).

Sorost nem csak az Izraelinfo olvasói, hanem a neves brit napilap, a Financial Times is az év emberének választotta 2018-ban. A FT írása szerint ő a liberális demokrácia és a nyitott társadalom képviselője, aki évtizedek óta a filantrópia eszközével küzd az autoritarizmus, a rasszizmus és az intolerancia ellen.

Töretlen elkötelezettsége a nyitottság, a médiaszabadság és az emberi jogok iránt mára egyértelműen kivívta az az autoriter rezsimek haragját, és az egész világon – így sajnos Európában és Izraelben is, – az egyre szélesebb teret és hatalmat nyerő nemzeti populisták közvetlen ellenségévé tette.

Soros a Nyílt Társadalom Alapítványok megteremtője és a világ egyik vezető filantrópja, aki a pénzügyi piacokon szerzett vagyonából 1984 óta 32 milliárd dollárt fordított jótékony célokra. 2017-ben vagyona nagy részét az alapítványnak adományozta.

A Nyílt Társadalom – honlapja szerint – olyan egyéneket és szervezeteket támogat szerte a világon, akik, és amelyek a véleménynyilvánítás szabadságáért, az átláthatóságért, a felelős kormányzásért küzdenek, és olyan társadalmakért, amelyek elősegítik az igazságosságot és egyenlőséget.

Ez az adakozás gyakran azokra koncentrál, akik hátrányos megkülönböztetésben részesülnek pusztán azért, mert azok, akik; mint például az európai romák vagy mások, akik a többségi társadalom peremére szorultak.

Soros a híradások szerint Izraelben is támogat, illetve támogatott az elmúlt évtizedek során emberi jogi szervezeteket, többek között a Sovrim Stika, a BeTselem és az Új Izrael Alap civilszervezeteketnek juttatott pénzt. Izraelben nem csak Netanjahu és kormányzópárti, jobboldali szövetségesei, de a kormányfő fia, Jair Netanjahu is terjesztett már Sorosról konspirációs, antiszemita alapú elméleteket.

A 88-éves Soros György azonban az egyre erősödő becsmérlő kampányok közepette is folytatja tevékenységét, és a megválasztása alkalmából a Financial Times-nak adott interjú szerint új célokat is kitűzött már: nem gyakorló zsidóként, aki egyébként azt vallja, hogy inkább az ember teremtette Istent a saját képmása szerint, mint fordítva, azt tervezi, hogy felerősíti aktivitását Izraelben.

Egyben ellenérzésének is hangot adott a cikkben a Nemzetállam törvény elfogadása kapcsán, amely kizárólag a zsidó nép önrendelkezési jogát határozza meg Izraelben.

Éljen tehát az olvasóink megválasztotta győztes, és reméljük, hogy az általa képviselt és támogatott univerzális értékek mindannyiunk számára igazságosabbá és értékesebbé teszik világunkat.