Az Izraelinfo olvasóinál Soros György az év embere

Az elmút év utolsó napjaiban szavazásra invitáltuk olvasóinkat arról, ki legyen az általunk felsorolt 10 meghatározó személyiség – jelenség – közül az, akit a magunk mögött hagyott 2018-as évben a leginkább fontosnak tartottak.

Soros György – fotó: wikipedia

153 bátor szavazó döntése alapján Soros György filantróp lett az Izraelinfo Év Embere 2018-ban, megelőzve Benjamin Netanjahut (30 szavazat) és az előkelő harmadik helyen végzett haifai polgármesternőt, Einat Kalish-Rotemet (19 szavazat).

Sorost nem csak az Izraelinfo olvasói, hanem a neves brit napilap, a Financial Times is az év emberének választotta 2018-ban. A FT írása szerint ő a liberális demokrácia és a nyitott társadalom képviselője, aki évtizedek óta a filantrópia eszközével küzd az autoritarizmus, a rasszizmus és az intolerancia ellen.

Töretlen elkötelezettsége a nyitottság, a médiaszabadság és az emberi jogok iránt mára egyértelműen kivívta az az autoriter rezsimek haragját, és az egész világon – így sajnos Európában és Izraelben is, – az egyre szélesebb teret és hatalmat nyerő nemzeti populisták közvetlen ellenségévé tette.

Soros a Nyílt Társadalom Alapítványok megteremtője és a világ egyik vezető filantrópja, aki a pénzügyi piacokon szerzett vagyonából 1984 óta 32 milliárd dollárt fordított jótékony célokra. 2017-ben vagyona nagy részét az alapítványnak adományozta.

A Nyílt Társadalom – honlapja szerint – olyan egyéneket és szervezeteket támogat szerte a világon, akik, és amelyek a véleménynyilvánítás szabadságáért, az átláthatóságért, a felelős kormányzásért küzdenek, és olyan társadalmakért, amelyek elősegítik az igazságosságot és egyenlőséget.

Ez az adakozás gyakran azokra koncentrál, akik hátrányos megkülönböztetésben részesülnek pusztán azért, mert azok, akik; mint például az európai romák vagy mások, akik a többségi társadalom peremére szorultak.

Soros a híradások szerint Izraelben is támogat, illetve támogatott az elmúlt évtizedek során emberi jogi szervezeteket, többek között a Sovrim Stika, a BeTselem és az Új Izrael Alap civilszervezeteketnek juttatott pénzt. Izraelben nem csak Netanjahu és kormányzópárti, jobboldali szövetségesei, de a kormányfő fia, Jair Netanjahu is terjesztett már Sorosról konspirációs, antiszemita alapú elméleteket.

A 88-éves Soros György azonban az egyre erősödő becsmérlő kampányok közepette is folytatja tevékenységét, és a megválasztása alkalmából a Financial Times-nak adott interjú szerint új célokat is kitűzött már: nem gyakorló zsidóként, aki egyébként azt vallja, hogy inkább az ember teremtette Istent a saját képmása szerint, mint fordítva, azt tervezi, hogy felerősíti aktivitását Izraelben.

Egyben ellenérzésének is hangot adott a cikkben a Nemzetállam törvény elfogadása kapcsán, amely kizárólag a zsidó nép önrendelkezési jogát határozza meg Izraelben.

Éljen tehát az olvasóink megválasztotta győztes, és reméljük, hogy az általa képviselt és támogatott univerzális értékek mindannyiunk számára igazságosabbá és értékesebbé teszik világunkat.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.