Idén Izrael nem csak azokra a jól ismert arcokra számít, akik már rendelkeznek olimpiai érmekkel, hanem ígéretes fiatal tehetségekre is.

Izrael a 206 ország között lesz, amelyek versenyeznek a 2024-es nyári olimpiai játékokon, amelyeket július 26. és augusztus 11. között rendeznek meg a francia fővárosban, Párizsban.

Az izraeli delegáció jelenleg 75 sportolóból áll, de lehet, hogy ennél egy kicsivel több, mivel az elkövetkezendő hetekben még rendeznek olimpiai selejtezőket.

„Meg kell érteni, milyen nehéz bárkinek is kijutni az olimpiára, de különösen Izraelnek” – mondja David Wiseman, a Follow Team Israel Facebook-oldal társalapítója, amely az izraeli sporteredmények történeteit osztja meg. Ez azért van, mert az izraeli sportolóknak Európában kell versenyezniük társaikkal, nem pedig Ázsiában, hogy kvalifikálják magukat, hasonlóan ahhoz, ahogyan Izrael az európai labdarúgás nemzetközi színterén is részt vesz.

„A világ legjobb sportolóinak többsége Európában van, így a verseny rendkívül erős” – mondja Wiseman az ISRAEL21c online magazinnak.

Kétségtelen, hogy az olimpiára kijutó izraeli sportolók a világ legjobbjai közé tartoznak. Az ISRAEL21c összeállított egy listát azokról az izraeli sportolókról, akiket érdemes figyelemmel követni a közelgő játékokon:

1Artem Dolgopyat

Artem Dolgopyat a talajgyakorlatban aranyérmet nyert a tokiói olimpián – Fotó: képernyőkép

Ez az Ukrajnában született izraeli tornász lenyűgözte a világot, amikor a 2020-as tokiói olimpián legyőzte a nála esélyesebb orosz versenyzőt, és aranyérmet szerzett talajgyakorlatban. Ez volt Izrael első aranyérme tornában.

Dolgopyat 26 éves, a 2023-as szertorna világbajnokság összetett bajnoka és a 2022-es év Európa-bajnoka talajgyakorlatban.

Az eredményei alapján egyértelműen ő egyike a legesélyesebbeknek, hogy érmet hozzon haza Párizsból.

2Daria Atamanov

A 18 éves egyéni ritmikus gimnasztika versenyző lényegében Linoy Ashram helyét veszi át az olimpiai csapatban, aki 2022-ben vonult vissza, miután aranyérmet nyert a nők egyéni összetett ritmikus gimnasztika versenyében a 2020-as tokiói olimpián. Emlékezetes, hogy Tokióban Ashram legyőzte az esélyesebb orosz Dina Averinát.

Atamanov 18 éves, és 2022-es Európa-bajnok összetettben, valamint a 2023-as világbajnokság összetett bronzérmese.

3Inbar Lanir

A 24 éves judoka a jelenlegi világbajnok – aranyérmet nyert a 2023-as judo világbajnokságon a nők 79 kg alatti súlycsoportjában.

Továbbá Lanir aranyérmet nyert a 2023-as World Masters és a 2023-as Ulaanbaatar Grand Slam versenyeken is. Az Európai Judo Szövetség Lanirt az év európai sportolójának nevezte ki 2023-ban.

„A judo az első körtől “hirtelen halál”; az egész olimpiád négy másodperc alatt véget érhet” – mondja Wiseman, hozzátéve, hogy Lanir mégis Izrael egyik legnagyobb éremreménysége Párizsban.

4Raz Hershko

Raz Hershko a 2023-as Tel-Aviv Grand Slamen aratott győzelme után – Fotó: Tamara Kulumbegashvili / IJF

Hershko, 25 éves, legutóbb is tagja volt annak a nemzeti válogatottnak, amely bronzérmet nyert a 2020-as tokiói olimpián.

Áprilisban Hershko megszerezte első aranyérmét a 2023-as Európa-bajnokságon a nők 78 kg feletti súlycsoportjában.

Hershko a győzelmet annak a Yonatan Goutinnak szentelte, aki az izraeli nemzeti judo csapat tagja volt és aki október 7-én katonaként szolgált és elesett a terroristákkal szembeni harcban Beeri kibucban.

5A férfi labdarúgócsapat

Az izraeli játékosok a 2023-as UEFA U21-es Európa-bajnokság elődöntőjébe jutást ünneplik – Fotó: Tamara Kulumbegashvili / UEFA

Öt évtizedes kihagyás után az izraeli férfi labdarúgócsapat kvalifikálta magát a 2024-es játékokra, miután elődöntőbe jutott a 2023-as UEFA U21-es Európa-bajnokságon.

Párizsban az érme felé vezető úton az izraelieknek először túl kell jutniuk a selejtezőcsoporton, amelyben Paraguay, Japán és Mali is szerepel. Két csapat jut tovább a csoportból a kieséses szakaszba. Bár az Izrael csoportjában lévő országok nem esélytelenek, nem feltétlenül a legerősebb versenytársak, tehát van remény.

„Ha ki tudnak jutni a csoportjukból, bármi megtörténhet” – kommentálja Wiseman.

6Avishag Semberg

A 22 éves taekwondo versenyző már nyert bronzérmet a 2020-as tokiói olimpián a nők 49 kg-os versenyében. Ő egyébként mindeddig a legfiatalabb izraeli sportoló, aki valaha is olimpiai érmet nyert.

„Sajnos a tokiói olimpián a legjobb kiemelt versenyző ellen sorsolták, ami miatt elvesztette az esélyét az aranyéremre” – mondja Wiseman, hozzátéve, hogy egy kis szerencsével Semberg elérheti a legfelsőbb dobogót Párizsban.

Márciusban Semberg aranyérmet nyert a 2024-es Európai Taekwondo Kvalifikációs Torna Szófiában, Bulgáriában.

7Sharon Kantor

Sharon Kantor a 2024-es iQFOiL világbajnokságon Lanzarote Marina Rubicónjában, február 2-án – Fotó: Sailing Energy / iQfoil Class

A 21 éves vitorlázó a szörfvitorlázás jelenlegi világbajnoka. Kantor aranyérmet nyert az iQFoil világbajnokságon februárban, ezzel biztosítva magának a helyet a párizsi olimpián, és ezüstérmet szerzett a 2023-as Európai Szörfvitorlás Bajnokságon.

Izrael első történelmi aranyérmét az olimpiai játékokon egyébként a szörfvitorlázásban nyerte. Gal Fridman volt az, aki aranyérmet szerzett a 2004-es athéni nyári olimpián, miután korábban már bronzérmet kapott az 1996-os atlantai játékokon.

8Yuval Freilich

A 29 éves vívó Párizsban férfi párbajtőrben képviseli Izraelt – ez a három vívófegyver közül a legnagyobb és legnehezebb eszköz.

Freilich történelmet írt január végén, amikor aranyérmet nyert a dohai Grand Prix-en Katarban. Ott türtént első alkalom, hogy az izraeli nemzeti himnusz, a “Hatikva” elhangzott egy arab országban!

Az izraeli spotolók között először Freilich nyert aranyérmet ebben a sportágban, ez a 2019-es Európai Vívó Bajnokságon történt.

9Matan Roditi

A 25 éves maratoni úszó negyedik helyezést ért el a 2020-as tokiói olimpián. Ez volt a legközelebbi ahhoz, hogy Izrael úszásban egyáltalán olimpiai dobogós legyen.

Roditi országos rekordokat állított fel a 800 méteres gyorsúszásban, az 1500 méteres gyorsúszásban és a 10 kilométeres maratoni úszásban.

Roditi a férfiak 10 kilométeres maratoni úszásában képviseli Izraelt Párizsban, augusztus 9-én.

10Maru Teferi

A 31 éves maraton és félmaraton futó a 2020-as tokiói olimpián a 106 indulóból a 13. helyen végzett, ami a legjobb eredmény, amit eddig izraeli maratonfutó elért az olimpián.

Az Etiópiában született sportoló ezüstérmet nyert a maratonfutásban a 2023-as atlétikai világbajnokságon – és ez Izrael legjobb helyezése a WAC-on. Roditi továbbá ezüstérmes lett a 2022-es Európai Atlétikai Bajnokságon is az egyéni maratonfutásban.

Legutóbbi eredménye a 2023-as New York City Marathonon elért hatodik hely. Az impozáns teljesítmény után Teferi elmondta, hogy fő motivációja az, hogy “az izraeli zászlóért futhasson; ez egy felelősség számomra.”

Főkép: Hogyan szerepel majd Izrael a 2024-es párizsi olimpián? – Fotó: iunewind / Shutterstock.com

FORRÁSISRAEL21c