A középiskolások számára Izraelben ma kezdődik a nyári szünet! 22 évvel ezelőtt ezen a napon történt, hogy egy junkie megmentette tucatnyi diák életét a tel-avivi tengerparton. És még ennél is jobb vége van a történetnek…

Tolvajból hős

A rendőrség nagyon jól ismerte Moti Askenázit az 1990-es években: kábítószeres volt, és a napi adag előteremtésére Tel-Aviv strandjain lopta a fürdőzők táskáit és pénztárcáit. Sokszor éppen azokét, akik minden gyanú nélkül megkérték, vigyázzon a holmijaikra, amíg csobbannak egyet a tengerben. A parti felügyelőség mindjárt figyelmeztette a fürdőzőket, amikor Moti feltűnt a parton, hogy éberebben őrizzék személyes tárgyaikat.

1997. június 20-án – éppúgy, mint ma – több ezer középiskolás ünnepelte a vakáció első napját úgy, hogy a suliból egyenesen a strandra ment. Különösen zsúfolt volt aznap a tel-avivi tengerpart is. Askenázi szokásához híven a parton lődörgött, és a megfelelő alkalmat kereste a lopásra, amikor egy nagy hátizsákra lett figyelmes.

Kivárta a legjobb pillanatot, felkapta a zsákmányt, és egy közeli utca elhagyatott épületébe vitte. Mielőtt azonban kinyitotta volna táskát, meglepődve látta, hogy drót lóg ki belőle. Rosszat sejtett.

Úgy döntött, felhívja a rendőrséget. A tel-avivi őrszobán – hiszen pontosan tudták, kiről van szó – először nem vették komolyan. Askenázi nem adta fel, addig erősködött, amíg a rendőrök végül kiszálltak a helyszínre. Ekkor derült ki, hogy csodával határos dolog történt: egy arab terrorista akciójáról volt szó, aki egy nagyméretű, robbanószerrel ellátott hátizsákot tett le a tengerparton fürdőző fiatalok közé, ami ha felrobban, valószínűleg borzalmas tragédiához vezetett volna.

“Ezen a napon több száz, de az is lehet, hogy több ezer táska volt a tengerparton – idézte vissza később Askenázi –, de valamiért mind közül pont azt választottam, amiben a robbanószerkezet volt.”

Jótett helyébe…

Hőstettéért a rendőrség megjutalmazta Moti Askenázit: minden ellene folyó eljárást lezártak és rehabilitációra küldték.

Moti le is szokott a drogról, megházasodott, gyereke született, de anyagilag nem boldogult jól.

2002-ben a legváratlanabb helyről érkezett a “megváltás”: a tel-avivi önkormányzat tengerpartokért felelős osztálya kereste meg, és munkát ajánlottak neki: felveszik felügyelőnek, a feladata pedig az lesz, hogy a fürdőzők vagyontárgyait biztosítsa – régi haverjaitól, a helyi tolvajoktól.

“Nem lesz könnyű dolguk – nyilatkozta akkor egy interjúban a Jediot Aharonotnak Askenázi –, van elég tapasztalatom, ismerek mindent trükköt és taktikát.”

Kellemes és biztonságos szünidőt kívánunk!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSYnet